Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

EU-domstolen: Ok at afskedige medarbejdere, der bærer religiøse symboler

EU-domstolen kom i dag med afgørelser i to domme, om kvinder, som ønskede at bære tørklæde på deres arbejdspladser. Domstolen slår fast, at er der en bred personalepolitik på området, så er det i orden at afvise tørklæder og andre religiøse beklædninger. 
14. mar. 2017Arbejdsmarkedet generelt | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
”Sund fornuft”. 

Sådan lød det i dag – måske for første gang nogensinde fra nogle af de største danske kritikere af EU-Domstolen, nemlig Dansk Folkeparti.

Baggrund er, at domstolen i afgørelsen af to sager i dag (læs om dem her), slår fast, at det er i orden at fyre ansatte, som bærer religiøse symboler såfremt dette tager udgangspunkt i en bred personalepolitik, der dækker alle ansatte.

Dermed bliver den danske højesteretsafgørelse i den såkaldte Føtex-sag fra 2005 ikke udfordret.

Der er dog en mindre krølle på halen. 

Virksomheder, der ønsker ikke at have religiøse beklædninger for eksempel i et supermarked, skal nemlig undersøge, om medarbejderen uden en merudgift kan flyttes til andre dele af virksomheden uden kundekontakt.

Ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg fra Institut for Menneskerettigheder forklarer til DR: 

”Det er helt nyt, at EU-Domstolen på denne måde pålægger virksomheder at yde tilpasning for religion”.

Ellers mener hun og en række andre EU-eksperter, at domstolens afgørelse er udtryk for en pragmatisk linje.

En afgørelse i en anden sag også fra i dag slår nemlig samtidig fast, at man ikke kan fyre en ansat med for eksempel tørklæde blot på baggrund af nogle løsere klager eller ønsker fra kunderne. Det skal tage udgangspunkt i en fælles personalepolitik, som dækker alle.

Fra Amnesty International og andre menneskerettighedsorganisationer lyder der dog kritik af afgørelserne. Her ser man afgørelserne i lyset af de kommende valg i særligt Holland og Frankrig, hvor spørgsmålet om tørklæder og islam i det hele taget fylder meget. 

Læs mere her.

Det største parti i Europa-Parlamentet, det kristendemokratiske EPP, har hilst afgørelserne velkommen.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu