Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Det halter med ligestillingen i Europa

Der er stadig store udfordringer, når det drejer sig om kvinders rettigheder og ligestilling i Europa, viser en ny rapport fra Kommissionen.

09. mar. 2018Integration, ligestilling, diskrimination | Af Oliver Dan Warwick

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Forud for kvindernes internationale kampdag den 8. marts sætter Kommissionen fokus på kvinders rettigheder og ligestilling i Europa. I den forbindelse har de udsendt en rapport om den aktuelle situation i de europæiske lande.

Kommissionens kamp for ligestilling

Der er stadig massive problemer inden for områder som kvinders beskæftigelse, lønforskelle mellem mænd og kvinder, kvinders repræsentation i bestyrelser, kvinders repræsentation i politik samt vold mod kvinder.

Rapporten er ikke kun nedslående læsning. Der er også grund til optimisme frem mod kvindernes kampdag, for ligestillingsspørgsmålet har fået en fast plads på den europæiske dagsorden. Der arbejdes i EU lige nu med en lang række initiativer, der skal vende denne udvikling og sikre bedre rettigheder for kvinder og mere ligestilling.

Hertil kan nævnes kampen for ligeløn. En kamp, som står tydeligt beskrevet i EU’s traktater og som understreger, at hverken direkte eller indirekte diskrimination på baggrund af køn kan accepteres. EU’s institutioner sætter netop fokus på dette frem mod 2019 hvor man forventer en større plan med 20 forskellige initiativer klar.  

Hvert år er der fokus på netop kampen for ligeløn. Det markerer Kommissionen ved den årlige Europæiske ligeløns dag – dagen hvor kvinder stopper med, at tjene penge resten af året i forhold til mænd. I 2017 var dette allerede den 3. november.

Danmark skiller sig ud i kampen for kvinders rettigheder

Danmarks kamp for kvinders rettigheder vækker begejstring i EU. For eksempel er der stor ros for lovgivningen omkring seksuelle krænkelser på nettet, hvor Danmark virkelig ses, som et foregangsland.

Kampen for ligestilling fortsætter

Ligestilling mellem mænd og kvinder er en vigtig kamp i EU og kampen er langt fra færdig endnu. I en pressemeddelelse fra Kommissionen lyder det “Europa er et af de sikreste og mest lige samfund for kvinder i verden, men vores arbejde er ikke ovre endnu – vejen mod komplet ligestilling i praksis er stadig lang”

 

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu