Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Stor demonstration i Bruxelles i morgen: lastbilchauffører bekymrede over Kommissionens planer

I slutningen af maj kommer EU-Kommissionen efter planen med en såkaldt vejpakke, der skal regulere lastbilstransporten i EU. Og trods mange skåltaler om at den sociale dimension skal styrkes, så frygter transportarbejderne nu det modsatte.
25. apr. 2017Social dumping | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
”Social dumping hører ikke hjemme i EU”. 

Sådan sagde kommissionsformand Juncker helt tilbage i 2014. Siden er det fulgt at lignende erklæringer.

Men det er mest af alt luftige skåltaler, lyder det nu fra transportarbejderne i Europa.

De har fået indsigt i den såkaldte vejpakke, som Kommissionen efter planen lancerer den 31. maj. Og den pakke er i deres optik et skridt i den helt forkerte retning. 

Læs det europæiske transportforbunds gennemgang af udspillet her.

Det er konkret to forhold, der vækker bekymring.

Dels at reglerne for hviletid for chauffører blødes op. Dels at man som chauffør fremover kan køre i flere dage i andre europæiske lande uden af den grund at blive underlagt reglerne om at skulle have samme løn som de lokale chauffører. 

Begge dele kommer som en overraskelse for transportarbejderne:

”Vi synes faktisk, vi var kommet et godt stykke vej gennem den sociale dialog, hvor parterne sad med ved bordet. Men nu har nogle embedsmænd så hældt det hele ned af brættet. Det undrer os. Det er en kortslutning af den sociale dialog og det betyder, at vi er nødt til at råbe op”, siger 
Flemming Overgaard, Forhandlingssekretær fra 3F Transportgruppen

Derfor er der i morgen stor demonstration i Bruxelles foran Kommissionen. Læs mere om den her.

For 3F er det afgørende, at vejpakken får en mere social profil:

”Vi holder meget fast på, at der skal være lige løn for samme arbejde. Altså at man kører på dansk løn, hvis man rent faktisk kører meget rundt i Danmark. Lønnen skal følge det land, man kører i. Vi kommer til at kæmpe videre. Det kan ikke passe, at de værn, der allerede er bygget op, rives ned”, siger Flemming Overgaard, der påpeger at meget kan nå at ændres i den politiske behandling af pakken, når den først er fremlagt.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu