Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Stor europæisk undersøgelse: fald i rutinejobs – stigning i rutiner i andre jobs

Der sker markante udviklinger i arbejdslivet for europæerne i disse år. På den ene side er der et fald i, hvad man normalt betragter som rene rutinejobs, der er bygget om den samme gentagende funktion. På den anden side sker der en stigning i rutiner og gentagelser i andre former for job. Det viser ny stor europæisk undersøgelse.

01. nov. 2016 | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Arbejdsmarkedet ændrer sig hastigt i disse år. Blandt andet sørger automatiseringer og digitalisering for, at en række rene rutinejobs på for eksempel fabrikker forsvinder og overtages af blandt andet robotter eller IT-systemer. 

Men samtidig oplever stadig flere inden for andre former for beskæftigelse, at deres arbejdsliv bliver præget af flere rutiner. 

For mens digitalisering for eksempel afskaffer nogle job, så medfører den også, at de jobs, der bliver tilbage eller bliver skabt, får en mere standardiseret og rutinepræget karakter med en høj grad af gentagelser. 

Det viser en ny stor undersøgelse fra EU-agenturet EUROFUND, der forsker i arbejdsmarkedsforhold.

Undersøgelsen viser, at arbejdstagere på tværs af de europæiske lande oplever en højere grad af rutiner og gentagelser i deres arbejdsliv. 

Det vel at mærke inden for mange jobtyper – fra ledelse til kontorarbejde. Danmark er et af de EU-lande, som gennem de seneste tyve år har oplevet den største stigning, når arbejdstagere beskriver deres arbejdsliv som fyldt med gentagelser og rutiner.

Du kan læse undersøgelsen her.

Du kan læse reaktioner fra danske fagforeninger i Ugebrevet A4s dækning her. 


Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu