Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Uge 41: Få overblikket over hvad der sker i denne uge i EU

Udstationering, kræftfremkaldende stoffer, CETA-aftalen, social dumping i luftfarten og den sociale søjle. En lang række spørgsmål med faglig interesse er på dagsordenen i Europa-Parlamentet og Ministerrådet i denne uge. Du får overblikket lige her.

10. okt. 2016Det sker i denne uge i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Mandag:

Vi begynder faktisk ugens EU-overblik i Danmark. For i dag besøger den britiske premierminister Theresa May Danmark og Lars Løkke Rasmussen som en del af hendes Brexit-turne rundt i Europa. 

Det sker på en dag, hvor Mays regering svømmer heftig baglæns rygcrawl på et forslag i sidste uge om at alle udenlandske arbejdstagere, og virksomhederne der ansætter dem, skal stilles til skue i et åbent register. Læs om sagen her.

I dag mødes finans- og økonomiministrene fra de 19 lande, som er med i Euro-samarbejdet, i Luxembourg. Her skal de enekelte landes udkast til budgetter for 2017 blandt andet diskuteres, ligesom landenes udgifter til sundhedsområdet er under luppen.

Tirsdag:

Her holder alle EU-landenes finans- og økonomiministre møde for blandt andet at drøfte iværksættelsen af EU’s bankunion. 

Og er du i Bruxelles er der to mere uformelle arrangementer, som kunne være interessante: 

Clingendael and Friedrich-Ebert-Stiftung holder en konference om, hvorvidt medlemsstaterne overhovedet ønsker et mere socialt Europa (læs mere her) og om aftenen er Margrethe Vestager på slap line i Det Radikale Venstres arrangement, hvor hun fortæller om de første to år på posten som kommissær. Mon ikke Apple bliver nævnt?

Onsdag:

Onsdag er der flere sager med betydning for Danmark på dagsordenen i Beskæftigelsesudvalget i Europa-Parlamentet.  

Der vil være en høring om revisionen om udstationeringsdirektivet – den følger vi her på fagligt.eu. Ligeledes vil luftfartstrategien blive drøftet, herunder spørgsmålet om social dumping i branchen.

Udvalget for international handel i Parlamentet vil både onsdag og torsdag drøfte CETA-handelsaftalen samt særligt tvisthåndteringsmekanismer i handelsaftaler. Det dækker vi her på siden.

Torsdag:

Her kommer der meget fokus på kræftfremkaldende stoffer på arbejdspladsen. Dels ved en drøftelse i Beskæftigelsesudvalget i Parlamentet og dels er det et punkt på rådsmødet for beskæftigelsesministrene samme dag. Der er netop åbnet denne nye hjemmeside blandt andet med Den Europæiske Fagliglige Sammenslutning som afsender.

På rådsmødet er der også fokus på ungdomsgarantien, skills-dagsordenen, den sociale søjle og langtidsledigheden. Et møde, vi nok skal dække tæt.

Fredag:

Ugen sluttes af med et møde mellem medlemslandenes justitsministre, der blandt andet skal drøfte oprettelsen af en europæisk anklagemyndighed, som blandt andet skal fokusere på økonomisk kriminalitet. 

Samme dag er der i Bruxelles med Kommissionen som vært høring om den europæiske søjle for sociale rettigheder med arbejdsmarkedets parter fra medlemslandene. Også fra dansk side deltager fagbevægelsen. 

    

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu