Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Ugen i EU: efter den store diamant-bryllupsfest kommer skilsmissen

Weekenden stod i sammenholdets tegn: Stats- og regeringslederne underskrev en fælleserklæring i Rom blandt andet med fokus på et mere socialt Europa. Men nu melder hverdagen sig igen i EU. Og onsdag trykker Theresa May på den store Brexit-knap. Her får du hele overblikket over ugen i EU – og kan blandt andet læse, hvorfor en svensk mand nu er begyndt at gå med tørklæde på arbejde. 
27. mar. 2017Det sker i denne uge i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Vi måtte lige slå det op i den store danske encyklopædi: når man har været gift i 60 år, taler vi om et ægte diamantbryllup. En bedrift ikke mange kan prale af.

Måske derfor var både den røbe løber rullet ud og paven hidkaldt, da stats- og regeringslederne lørdag fejrede 60 året for Rom-traktaten. Ved den lejlighed underskrev de også en ny Romerklæring. Med 800 ord skitseres retningen for EU’s fremtid.

Du kan læse erklæringen her.

Men vi har tygget den igennem for dig. To ting er særligt interessant fra et dansk fagligt perspektiv: 

Opblødning i forhold til EU i flere hastigheder

For det første, at der er blødt noget op i formuleringen om et EU i to hastigheder i forhold til, hvad der oprindeligt var lagt op til. Nu står der lidt mere rundt i erklæringen: ”Vi vil handle sammen i forskellige hastigheder og med forskellig intensitet, hvor det er nødvendigt, og samtidig som tidligere følge den samme kurs i overensstemmelse med traktaterne og samtidig holde døren åben for dem, der ønsker at slutte sig til os senere”. 

Det er interessant, da Danmark jo blandt andet ikke er med i Euro-samarbejdet og har en række forbehold. 

Opvarmning til Junckers søjle for sociale rettigheder

For det andet skitserer erklæringen fire indsatsområder for EU – og et af disse er det sociale område/arbejdsmarkedet. 

Der står blandt andet, at EU skal være en union der ”fremmer økonomiske og
sociale fremskridt såvel som samhørighed og konvergens og samtidig fastholder de indre
markeds integritet; en Union, der tager hensyn til de nationale systemers forskelligartede
karakter og arbejdsmarkedsparternes centrale rolle; en Union, der fremmer ligestilling mellem
kvinder og mænd”.

Teksten er en klar og tydelig opvarmning til den søjle for sociale rettigheder, som Kommissionen efter planen fremlægger om præcis en måned. Her forventes der også at komme et udspil på work-life-balance, altså ligestilling. 

Det kommer vi til at dække på Fagligt.EU de kommende uger.

Vil du vide, hvad den danske regering mener om erklæringen og EU’s fremtid, så læs Lars Løkke Rasmussens kronik fra i fredags her.

BREXIT-TID

Vi kommer og dækker både brylluppet og skilsmissen

Det var i mange år et uofficielt slogan på SE & HØR, og sådan har vi det også her på Fagligt.EU. Så i den kommende uge vil vi ligesom resten af verden vende blikket mod London, når Theresa May på onsdag trykker på den store Brexit-knap.

EU: vi er fair

EU lover at ville behandle UK fair omend med fast hånd. Læs indlæg fra EU’s topforhandler fra Financial Times i weekenden her.

Løkke lytter

Lars Løkke Rasmussen mødes med danske – også faglige – organisationer i dag på Marienborg netop for at få input til Brexit-håndteringen.

Hvad siger den britiske fagbevægelse til det hele?

Og vores britiske faglige kollegaer i TUC – den britiske pendant til LO – gør sig også klar. Læs mere på deres særlige hjemmeside om Brexit, som giver et godt indblik i den komplekse sag fra et (britisk) lønmodtagerperspektiv. Du finder den her. 

BRUXELLES AGENDA

En stille uge i Bruxelles – vores fire tips til dig

…i hvert fald set med faglige øjne. Her er fire ting, det er værd at holde øje med

1) I morgen: Ministerrådsmøde skal blandt andet behandle beskyttelse af whistleblowers.

2) I dag. Tænketanken CEPS holder arrangement om EU's handelspolitik (læs mere her).

3) Onsdag: Den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet holder konference om Skils-dagsordenen (læs mere her)

4) Onsdag og torsdag: Det økonomiske og sociale udvalg (ØSU) holder plenarsamling. Blandt andet med fokus på handel. 

Kampen om udstationeringsdirektivet fortsætter under radaren

I sidste uge dækkede vi behandlingen af udstationeringsdirektivet i Europa-Parlamentet (læs her). Nu kan du læse lidt om, hvordan sagen skrider frem – eller rettere: ikke skrider så meget frem – i ministerrådet. Læs her.

Vi runder af med:

Ugens…

TAL: 501. Så mange ændringsforslag er der oprindeligt kommet til Europa-Parlamentets Beskæftigelsesudvalgs udkast til rapport om netop udstationering. Nu er arbejdet i gang med at få landet en række kompromisser, så rapporten bliver klar til at blive stemt igennem. 

HÅNDTRYK: Mens blikket var rettet mod Rom i weekenden, var Le Pen en smuttur i Moskva. Se de flirtende unge mennesker her. Vi kommer til at følge den franske valgkamp her på Fagligt.EU, for arbejdsmarkedet ser ud til at blive et af de centrale emner.

MULIGHED FOR AT GENOPFRISKE DINE TYSKKUNDSKABER: Ryanair står bag social dumping. Det hører man tit. Men præcis hvordan? Det har den tyske tv-station ARD gravet lidt i og du kan se mere her.

MAND DER GÅR MED TØRKLÆDE: Den svenske mand Göran har valgt at gå med tørklæde på arbejde. Hvorfor? Det kan du se lige her.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu