Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Ugen der kommer: den store fødselsdagsfest i EU!

Romtraktaten fylder 60 år. Udstationeringsdirektivet. Slagsmålet om dagpenge og børnecheck. Og platformsøkonomi. En travl uge i EU ligger foran os.
19. mar. 2017Det sker i denne uge i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Ligesom supermarkedskæderne så holder EU fødselsdagsfest eller fejringer ret tit med den krog, der lige ligger for.

På lørdag er krogen 60-året for Rom-traktaten. 

Derfor mødes stats- og regeringslederne netop i Rom for at fejre dette og vedtage en ny erklæring for EU's fremtid. Og her gælder det om at holde tungen lige i munden. For den har ikke som sådan noget med Junckers hvidbog for EU's fremtid at gøre (læs om den her). Her er der i stedet tale om et kortere dokument, som skal sætte retningen for EU og samle op på de sidste 60 års resultater.

Hvad stats- og regeringslederne kan blive enige om – udover luftige ord om EU som fredsprojekt mv. – det vil vise sig sidst på ugen, hvor udkast til erklæringen næsten med garanti lækkes til pressen.

Fredag er der et ekstraordinært trepartsmøde på europæisk niveau op til Rom-mødet. Her vil også Sveriges statsminister Stefan Löfven, der sammen med resten af den socialdemokratisk ledede svenske regering, ikke misser mange muligheder for at tale om et socialt Europa, deltager.

Hvis vi afslutter med at holde os til det lidt mere jordnære:

Ugen i Europa-Parlamentet har en række faglige sager på dagsordenen, som det er værd at holde øje med:

Beskæftigelsesudvalget skal torsdag igen behandle revisionen af udstationeringsdirektivet. Desuden skal det debattere social sikring – altså slagsmålet om dagpenge og indeksering af børnecheck – med beskæftigelseskommissær Thyssen. Det sker torsdag.

Platformsøkonomi er også på dagsordenen i en række udvalg – både i Beskæftigelsesudvalget (tirsdag), men også i Indre Marked-udvalget og Industriudvalgene (mandag).

Endelig er beskyttelsen af whistleblowers på programmet. Kulturudvalget drøfter deres udtalelse til en betænkning fra retsudvalget om sagen. Det sker på onsdag. 

Fagligt.EU dækker alle disse faglige sager i denne uge.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu