Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Ugen der kommer i EU og omegn: hele overblikket på 5 minutter

Årets første samling i Europa-Parlamentet, hvor medlemmerne skal vælge en ny høvding. Også samling af topledere fra hele verden i Davos. Og så en tale, der måske gør os klogere på Brexit. Velkommen til en ny uge i EU og omegn set med faglige briller.
16. jan. 2017Det sker i denne uge i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Der er fyldt godt op i togene fra Bruxelles til Strasbourg i dag. For i denne uge er der plenar-samling i Europa-parlamentet, som bliver afholdt i den franske by.

Men lad os begynde uge-overblikket herhjemme og med fokus på fly.

I dag afholder Folketinget en konference om en kommende national luftfartsstrategi. Læs socialdemokraten Ramus Prehns opvarmning til konferencen her. Samtidig lancerer de nordiske LO'er og socialdemokrater en fælles rapport også om luftfart - den findes her.

Luftfart er i sagens natur ofte et grænseoverskridende spørgsmål. Også når det gælder arbejdsvilkårene i branchen. Kommissionen er derfor også kommet med et udspil til en strategi på området og Europa-Parlamentet har ligeledes en betænkning i forhold til en europæisk luftfartsstrategi på vej. 

Den skulle have været til afstemning i parlamentet før jul, men på grund af stridigheder mellem transport- og beskæftigelsesudvalget, er den forsinket. At den er længe ventet, viser dette interview vi lavede før jul med luftfartens faglige folk - find det her.

Tilbage i Strasborug går pleanar-samlingen i Europa-parlamentet for alvor i gang tirsdag

Her skal medlemmerne vælge en ny formand for parlamentet. Noget tyder på, at det fremover bliver en kristendemokrat, som skal afløse den socialdemokratiske Martin Schulz på posten. 
I så fald er der borgerlige på alle EUs topposter.

Læs den seneste omfattende måling og vurdering af udfaldet her.

Hvad kommer det så til at betyde? Læs hvad spidskandidaterne fra de forskellige grupper mener her.

Fagligt.eu følger op, når resultatet foreligger. 

Tirsdag sker der også en række andre ting, det er værd at holde øje med:

Theresa May skal holde en vigtig tale, der måske gør os klogere på Brexit. For hvad vil den britiske regering egentlig? – læs mere her.

Eurofound holder et interessant arrangement i Bruxelles om fleksibel tilbagetrækning, der bygger på en ny undersøgelse – for tilbagetrækning er ikke kun noget, der står øverst på dagsordenen i Danmark. Find det her.

Tirsdag bliver luftrummet over Schweitz flydt af privatfly, når det årlige økonomisk topmøde i Davos indledes.

Det sker dog på et noget dystert bagtæppe, som en optaktsrapport meget godt opsummerer her.

Vil du følge med dag-for-dag, så anbefaler vi Politicos særlige Davos-nyhedsbrev, som du kan tilmelde dig her.

Som bonus-info kan vi oplyse, at LOs formand Lizette Risgaard også drager til Davos. Ikke i privatfly men med en kraftig opfordring til toplederne under armen. Hvilken? Det kan du læse mere om her.

Tilbage på plenar-samlingen er der onsdag apropos de store penge behandling af spørgsmålet om en fælles europæisk finansskat. 10 EU-lande ønsker skatten på finasielle transaktioner. Danmark glimrer ved sit fravær, men i weekenden skiftede Socialdemokraterne herhjemme kurs, så måske kommer Danmark efter et valg med i det kor, medmindre de radikale igen blokerer for det. 

UGENS FAGLIGE FOKUS:

Torsdag er der desuden en sag med stor faglig betydning på dagsordenen. Her skal der nemlig stemmes om parlamentets betænkning om den såkaldte søjle for sociale rettigheder. 

Den vil vi godt bruge et par ekstra bogstaver på i dette uge-overblik, for den kommer til at fylde en del i året, som lige er begyndt.

Kommissionen kom sidste år med et udspil til en sådan søjle. 

Lad os først knytte bare et par få ord til den, da det også er udgangspunktet for parlamentets arbejde:
Søjlen er et af Junckers større projekter, som han allerede lancerede i sin State Of The Union tale i 2015. 

Den rummer 20 punkter, som tæller tanker, tiltag og ideer om alt fra løn over ligestilling til opkvalificering (læs hele udspillet her). 

Kommissionens eget forslag har der været en lang høringsproces om. Du finder de tre danske hovedorganisationers holdning her.

Fra dansk side er man meget optaget af, at de kompetencer, som arbejdsmarkedets parter har til selv at aftale og regulere forhold på arbejdsmarkedet i Danmark, ikke bliver truet med søjlen. Ikke mindst retten til at forhandle løn. 

Dette har også beskæftigelsesministeren markeret – eksempelvis i Jyllands-Posten lige før jul - findes her.

Kommissionen præsenterer sit endelige udspil til marts.

I forhold til parlamentets betænkning, som der altså stemmes om torsdag, er der lidt de samme ting på spil. 

I udkastet er det slået fast, at retten til at forhandle løn er national kompetence. Men på en række andre områder, der omhandler bredere arbejdsvilkår, står det ikke lige så klart.
Derfor er afstemningen, også om ændringsforslag til dette, vigtig. 

Vi følger den tæt her på fagligt.eu og indhenter politiske reaktioner. 

Er du stadig ikke på fornavn med søjlen for sociale rettigheder? 

Så fortvivl ikke. I dag begynder fagligt.eu et længere tema. Vi lægger ud med interview med Allan Larsson, der er Kommissionens og Junckers rådgiver og højre hånd på projektet. Serien ligger her og vil rumme interviews med en lang række eksperter, faglige folk samt politikere. 

JOBNYT:

Her på falderebet en lille reklame – eller rettere: jobopslag. FTF søger en ny EU- og international konsulent. Er det noget for dig eller nogen, du kender, så læs mere her.

Rigtig god uge til jer alle!Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu