Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Nu sidder der borgerlige på alle EU’s topposter – mere ustabilt Europa-Parlament på vej

I går blev den konservative Tajani valgt til formand for Europa-Parlamentet. Dermed er alle topposter i EU-institutionerne besat af borgerlige mænd. Hvad betyder det for den sociale agenda i EU, spørges der her dagen derpå. Valget har også fået en del af venstrefløjen i parlamentet til at melde ud, at tidligere tiders borgfred og kompromisvillighed henover midten nu slutter. Hvad betyder det for de større sager på arbejdsmarkedsområdet, såsom udstationeringsdirektivet og den sociale søjle?

18. jan. 2017 | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Man skal sætte en hel dag af, når Europa-Parlamentet vælger ny formand.

Hele fire afstemningsrunder skulle der til i går, før det stod endelig klart, at den konservative italianer fra EPP-gruppen Tajani bliver ny formand for Parlamentet.

Der er allerede skrevet og sagt meget om hans politiske fortid, som blandt andet tæt allieret med Berlusconi – læs blandt andet her.

Aftaler revet i stykker

Selve valget af Tajani blev muligt, efter den liberale ALDE-gruppe valgte at trække deres kandidat og pege på ham. Det blandt andet på grund af en samarbejdsaftale mellem de to grupper, som i går udløste en særdeles hård tone mellem også de danske parlamentsmedlemmer – se blandt andet denne debat på twitter.

Dog er baggrunden for valget også, at den socialdemokratiske gruppe tidligere har skrottet en fredsaftale med netop de konservative for selv at gå efter posten.

De to aftaler og deres konsekvenser diskuteres stadig i Bruxelles i dag.

Tre konservative mænd i spidsen

Med valget er der nu borgerlige mænd i spidsen for både Kommissionen, Det Europæiske Råd og Parlamentet.

Det har blandt andet fået den socialdemokratiske gruppe i Parlamentet til at melde, at det kan føre til mere stram sparekurs i EU – læs her.

De kritiserer også, at den nye formand tidligere har stemt mod at beskytte whistleblowers - læs her.

Mere ustabilt Parlament

Samtidig har hele processen op til og under valget af den nye formand vist, at netop den socialdemokratiske gruppe står til at være mere i opposition. Uden de afgørende topposter, aftaler med netop de konservative hen over midten og måske også med mere appetit på en aktiv oppositionsrolle – læs blandt andet, hvad danske Jeppe Kofod siger her.

Hvad det kommer til at betyde for samarbejdet i Parlamentet og på de afgørende sager, er stadig uklart. På den ene side kan de borgerlige, liberale og yderligere højrekrafter med deres flertal – og uden en borgfred og mere forpligtende samarbejde med socialdemokraterne – køre solo. 

Det kan betyde, at nogle af de sociale dimensioner, som socialdemokraterne ellers har fået forhandlet ind i diverse sager, nu går fløjten.

Omvendt kan det også føre til, at den socialdemokratiske gruppe med resten af venstrefløjen i højere grad og friere kan rejse nogle af disse dagsordener – om end uden et flertal til selv at forhandle dem hjem.

Konsekvenser for arbejdsmarkedssager

På en række af arbejdsmarkedssagerne i Parlamentet er der i dag et tæt samarbejde mellem de socialdemokratiske og konservative medlemmer – blandt andet ved revisionen af udstationeringsdirektivet, som følges meget tæt af dansk fagbevægelse. 

Også på sager som den såkaldte søjle for sociale rettigheder – som er til afstemning i Parlamentet i morgen – har der kunnet dannes flertal med konservative stemmer.

Hvordan det fremover vil falde ud, det vil med en af den politiske journalistiks største klicheer, kun tiden vise.
   

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu