Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Magtkampe forude: nu begynder spillet om EU-topposterne

Europa-Parlamentets formand Martin Schultz annoncerede i sidste uge sin afgang. Det udløser nu magtkampe i spillet om topposterne i EU, og spillet begrænser sig ikke kun til parlamentet.
01. dec. 2016Institutioner | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Auf Wiedersehen. 

I sidste uge annoncerede den tyske socialdemokrat Martin Schultz, at han stopper som formand for Europa-Parlamentet. I stedet stiller han op til den tyske Bundestag.

Det efterlader en tom taburet i Bruxelles. Og spillet om dens nye ejermand m/k er nu for alvor i sving. De største grupper kører nu kandidater i stilling. 

Indtil videre har de to største politiske grupper – socialdemokraterne og kristendemokraterne – delt magten i den politiske EU-top i nogenlunde ro og orden.

Men den ro er nu forbi og det kan åbne for hele nye konstellationer i parlamentet. Det kan også få betydning på forhandlinger og afstemninger på arbejdsmarkedsområdet, hvis de ellers fasttømrede grupperinger, typiske flertal og mønstre opløses. 

Det vil desuden have indflydelse på, blandt andet hvem der sætter sig i stolen som formand for Det Europæiske Råd.

Politico.eu har i dag denne analyse, som kort ridser konsekvenserne og scenarierne op.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu