Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Så er Brexit-kampen fløjtet i gang

Indtil i dag var det opvarmning og krig på ord. Men fra i dag, efter briterne formelt har indleveret deres ansøgning om at forlade EU, er kampen om Brexit for alvor fløjtet i gang. Inden længe begynder de reelle forhandlinger. Men hvad betyder det for arbejdsmarkedet og danske lønmodtagere? Få overblikket her.
29. mar. 2017 | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
I dag gik Storbritanniens EU-ambassadør, Tim Barrow, de 342 skridt fra landets repræsentation i Bruxelles til ministerrådsbygningen på den anden side af gaden for officielt at aflevere Brexit-ansøgningen.

Så nu er formaliteterne på plads. Vil du vide, hvordan processen ser ud fremadrettet, så se denne video, som kort forklarer, hvad der ligger foran os.

Donald Tusk sagde efter indleveringen af ansøgningen, at det nu drejer sig om at minimere omkostningerne for EU’s borgere, virksomheder og medlemslande. Han betegnede denne samlede Brexit-øvelse som "damage control".

Du kan læse hele reaktionen fra Donald Tusk samt hans indkaldelse af stats- og regeringslederne – minus Theresa May - til topmøde med Brexit-forhandlingsmandat på dagsordenen den 29. april her.

Men hvad betyder Brexit så for arbejdsmarkedet og danske lønmodtagere? Vi har skannet dagens udmeldinger:

Den britiske fagbevægelse er bekymret for, at arbejdstagerrettigheder i landet vil blive skruet tilbage. Læs mere her.

Den europæiske fagbevægelse rejser spørgsmålet om, hvad der vil ske med de mange lønmodtagere fra andre EU-lande, som lige nu opholder sig i Storbritannien – og omvendt. Læs mere her. 

Fra arbejdsgiverside på europæiske niveau i Business Europe er fokus blandt andet på Storbritanniens fremtidige mulighed for at få adgang til det Indre Marked. Læs mere her.

DI herhjemme er bekymrede for den store usikkerhed for danske virksomheder, som Brexit medfører. Læs mere her.

Og netop spørgsmålet om eksport til Storbritannien er afgørende, når det gælder danske lønmodtageres interesser. Landet er Danmarks fjerdestørste eksportmarked. Og heldigvis ser eksporten ud til at fortsætte ufortrødent med at vokse – men det er naturligvis inden dagens Brexit-ansøgning blev indleveret. Læs seneste tal for eksporten her.

Fra officiel dansk side er det også netop eksporten, der er fokus på. Danske job skal bevares. 

Læs den officielle danske reaktion her.

Der er fra dansk side også lidt kreativitet i forhold til jobskabelse. Som det fremgår af den officielle reaktion, går Danmark efter at snuppe de EU-institutioner og dermed arbejdspladser, som Storbritannien nu må afgive. 

Bolden er nu givet op. Men der er stadig længe til, at Storbritannien er ude af EU. Præcis hvor længe kan du følge sekund for sekund her.
Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu