Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Dødvande i WTO – gang i handelsslag

07. mar. 2008Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Af Peder Munch Hansen

Mens forhandlingerne om en ny global handelsaftale i WTO løber ind i problem efter problem, fortsætter slagene om handelshindringer og kampen om markederne. Mandag orienterer EU-kommissær Peter Mandelson de 27 landes udenrigsministre om forhandlingerne i WTO, men Frankrig har allerede på forhånd meldt ud, at Kommissionen er for eftergivende i det seneste udspil på landbrugspolitikken.

Den franske melding kom fra præsident Nicolas Sarkozy, efter WTO den 8. februar sendte to oplæg ud fra de udvalg, der forhandler landbruget og industrien. Oplæggene lagde op til, at EU-landene gik forrest med at reducere støtten til landbruget, og det fik ikke champagnen til at flyde i Frankrig.

- Jeg beklager, at Europa gør flere indrømmelser uden at få noget til gengæld. Denne holdning er en blindgyde, sagde Nicolas Sarkozy og understregede, at der ikke bliver en aftale, der går imod de franske landmænds interesser.

Det er også den holdning, der ventes at komme frem på udenrigsministrenes møde. Frankrig og de gamle landbrugslande står stejlt på, at der ikke blot skrues ned for støtten til landbruget, men også lægges begrænsninger for forsvaret af industrisektorer i EU, mens den liberale fløj omkring Storbritannien, Sverige og Danmark søger et kompromis, hvor der åbnes op for markederne.

De to oplæg fra udvalgene i WTO er ikke egentlige forslag, understregede organisationen ved offentliggørelsen den 8. februar. Det er derimod de positioner, som de to udvalgs ledere ser, der kan være basis for videre forhandlinger. Endnu er forhandlerne således ikke kommet længere, end de især drejer sig om de metoder, der kan ligge til grund for den måde, støtte til egne produkter kan begrænses og toldsatser kan skæres ned.

Alligevel er der i oplægget på landbrugsområdet sat tal på de forskellige områder som hjemlig støtte og markedsadgang. Og det er her, det fremgår, at oplægget fra ambassadør Crawford Falconer fra New Zealand har højere procenter på den nedgang i støtten, som EU skal foretage, end de øvrige deltagere i forhandlingerne.

Papirerne lægger op til, at diskussionerne fortsætter, hvorefter forhandlingerne bliver om andre områder af den særlige Doha-runde.

Generaldirektøren for WTO, Pascal Lamy, sagde i sidste uge til Reuters India, at forhandlingerne efter seks år i runden stadig hænger i en vægtskål mellem de rige og de fattige lande, og at der ikke står et ministermøde for døren for medlemslandene. Og han så ikke kun problemer for landbruget, men også for forhandlingerne om industriprodukter, hvor der stadig er betydelig uenighed om tarifferne.


Kina i nye handelsslag

Mens slaget står om aftaler for liberaliseringer, kæmper landene på liv og løs om markederne med midler, der skaber ny debat. I februar erklærede WTO det i strid med aftaler, at EU lagde større afgifter på import af bananer fra Latinamerika end dem, EU-landene får fra Afrika. En talsmand fra EU-kommissionen sagde da, at det var svært at se, hvilke aftaler WTO dømte efter.

I februar fik også Kina at føle, at det er en frihandelsforkæmper, riget blev medlem af i 2001. Kina fik således klar besked fra WTO’s tvistsløsningsinstans, DSB, at det var i strid med aftaler, at Kina begrænser importen af reservedele til biler, så en kinesisk bil næsten bliver helt kinesisk og ikke består af dele fra alle mulige steder i verden.

USA og EU stod på hver sin side i striden om EU’s bananpolitik. Men de er sammen om en klage over Kinas restriktioner over for de meddelelser, der bliver sendt fra de udenlandske nyhedsbureauer. Kunderne i Kina får ikke adgang til væsentlige finansnyheder, men det kinesiske nyhedsbureau Xinhua får en særstilling.

Finansnyhederne kan ellers være gode nyheder for kineserne. Kina stormer således stadig frem på de øvrige markeder i verden. De seneste tal fra Eurostat viser, at importen fra Kina steg med 20 procent fra januar til november 2006 i forhold til samme periode sidste år. Underskuddet nåede op på 147 milliarder euro. EU-landene importerer for lige så store beløb fra Kina som fra USA, Sydkorea og Indien tilsammen.

Den gigantiske stigning i importen fra Kina splitter både EU-landene og EU-kommissionen. Både blandt kommissærerne og EU-landene er der fortalere for, at EU griber ind over for flere produkter, hvor opfattelsen er, at kineserne dumper priserne. EU-kommissær Peter Mandelson har nu sat en undersøgelse i gang om de billige kinesiske stålvarer, der nu også kommer til Europa og truer stålværker ikke mindst i Frankrig.

Kineserne forsvarer sig med, at varerne er billige, fordi de følger den svage amerikanske dollar, og at kineserne dermed har tabt store beløb på det.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu