Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Kina øger igen investeringer i andre dele af verden

06. sep. 2010Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Kina er nu verdens femte største investor i andre lande. Sidste år investerede Kina og kinesiske virksomheder 56,5 milliarder dollar i andre dele af verden. Selv om de udenlandske investeringer globalt gik ned med 40 procent under krisen, øgede Kina sine investeringer. Den udvikling fortsætter i år.

- Dette er kun en begyndelse. Selv om tallene er ret forbløffende, så er omfanget ikke stort nok, når man tager Kinas økonomiske vækst i betragtning og de lokale virksomheders stigende behov for at udnytte de internationale muligheder, sagde vicedirektør i kommunikationsafdelingen i det kinesiske handelsministerium, Shen Danyang, ifølge kinesiske medier ved afslutningen af en FN-UNCTAD-konference i Xiamen.

I 2008 var Kina kun nummer 12 på listen over de lande, der havde størst investeringer i andre lande. Tempoet i væksten i investeringerne illustreres af, at beløbet i 2002 kun var på 2,7 milliarder dollar. I år ventes investeringerne at komme op på 60 milliarder dollar.

Det er især i Sydøstasien, de kinesiske penge bevæger sig imod. Hele 71,4 procent placeres i området omkring Kina, hvor virksomheder mere og mere indgår som underleverandører til den kinesiske produktion. Men, som fagligt.eu tidligere har omtalt, øger kineserne sine interesser i Latinamerika med betydelig hast. Investeringerne tegnede sig sidste år for 13 procent af beløbet.

Europa modtog knap seks procent af de kinesiske økonomiske satsninger.

Der er meget opmærksomhed om Kinas interesser i Afrika, men stadig er kun 2,6 procent af investeringerne rettet mod det fattige kontinent.

De kinesiske investeringer tapper langt fra landet for valuta. Kina er det land, der har den største beholdning af udenlandsk valuta. Reserverne var sidste år på 2,45 trillion dollar og 25 procent højere end året før. Reserverne steg med 47,9 milliarder i det første kvartal af 2010, fremgår det af People’s Bank of Chinas hjemmeside.

De udenlandske reserver var på 1 trillion dollar i 2006.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu