Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

EU vil have stop for kinesisk svindel med varer

02. sep. 2010Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Europa går glip af omkring 75 milliarder kroner i tabte skatteindtægter, fordi især kinesiske cigaretter går uden om tolden og ulovligt vælter ud på markederne. Også ulovlige kopier af cd’er og dvd’er, og en række mærkevarer inden for tøj og tekstil, sko og elektroniske produkter bryder rettigheder for intellektuel ejendom og koster europæerne både job og udvikling.

EU-kommissær Algirdas Semeta tager problemet op på en international konference i Shanghai. Han har her slået fast, at kinesiske varer udgør omkring 64 procent af alle de produkter, der kommer ind i EU og som er under mistanke for at bryde regler for den intellektuelle ejendomsret.

- I tillæg til de alvorlige konsekvenser for innovation og de retmæssige job så truer denne illegitime handel også borgernes sikkerhed og sundhed. Og den fremmer protektionismen, fordi den underminerer tilliden til handel, sagde Algirdas Semeta i et indlæg på konferencen.

EU og Kina har indgået flere aftaler på handelsområdet. Kommissionen betegnede det som en landvinding, da parterne i 2005 indgik en gensidig aftale om toldsamarbejde og nedsatte en komite, der tog fat på problemerne. Selv om der er gjort fremskridt, er problemerne blevet større i takt med, at samhandelen eksploderede, og det især var kinesiske varer, der oversvømmede det europæiske marked.

EU er Kinas største handelspartner. Næsten 20 procent af den kinesiske eksport går til Europa, og samhandelen kom op på 300 milliarder euro i 2009 med et kinesisk handelsoverskud på 133 milliarder euro.

Toldsamarbejdet er fulgt op med en handlingsplan, der skal stramme op på samarbejde. Den løber til 2013, og kommissær Semeta håber, at samarbejde mod handelen med de ulovlige varer fører til resultater.

- Vi forventer, at vi sammen kan skaffe resultater: Forbrugere, lønmodtagere og erhvervslivet må være forsikret om, at den øgede handel er god for jobbene og for vækst i produktiviteten, og at forbrugernes sikkerhed, investeringer i innovation og job ikke bliver kompromitteret af illegal handel, sagde kommissær Semeta.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu