Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Kina nu næststørste økonomi i verden

14. feb. 2011Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Kinas økonomi overhaler den japanske, og dermed er Riget i Midten nu verdens næst stærkeste økonomiske magt. Samtidig haler Kina ind på den førende USA.

- Det er realistisk at sige, at Kina inden for ti år har samme størrelse som USA’s økonomi, siger Tom Miller fra det Beijing-placerede konsulentbureau GK Dragonomics til BBC.

De nye oplysninger kommer, mens G20-landene forbereder deres næste møde under fransk formandskab den 18. og 19. februar i Paris. Her vil ubalancerne i verdensøkonomien komme op, og det voldsomme kinesiske handelsoverskud kommer atter til debat.

Kina melder imidlertid om et drastisk fald i handelsoverskuddet. Det hænger især sammen med en stigende import både fra de udviklede lande og lande omkring Kina, der i stadigt stigende omfang leverer halvfabrikata. Kina har et underskud i handelen med ASEAN-landene.

Samhandelen med udviklingslandene stiger måned for måned. Sidste år gik den kinesiske import fra Sydafrika op med 212,5 procent, skriver Reuters, mens importen fra Brasilien blev knap fordoblet.

Den samlede kinesiske handel steg sidste år ifølge Xinhua News med 44 procent. Eksporten steg med 37,7 procent, mens importen gok i vejret med hele 51 procent.

Men i januar faldt den kinesiske udenrigshandel med hele 44 procent og nåede det laveste niveau i ni måneder. Overskuddet i handelen faldt med 53,3 procent og nåede ned på 6,45 milliarder dollar.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu