Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Kina vil investere i kontrollerede statsobligationer

Kansler Angela Merkel forsikrer i Beijing, at Tyskland står bag euroen, mens Kinas præsident siger, at Kina vil købe obligationer i eurolande, hvis der er sikkerhed for købene – og sikrer Airbus 50 nye ordrer på fly

30. aug. 2012Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tyske kansler, Angela Merkel, er på sin anden store charmeoffensiv i Kina i år og har allerede høstet udbytte. Kina underskrev på andendagen for besøget en aftale, der sikrer Airbus-fabrikkerne en ordre på 50 nye fly til en værdi af 3,5 milliarder euro. Ordrer er kærkommen i den franske by Toulouse, hvor Airbus har hovedparten af sin produktion.

Kansler Angela Merkel og kinesiske premierminister Wen Jiabao holdt fælles pressemøde, hvor Merkel forsikrede, at Tyskland står bag euro’en. Wen Jiabao kvitterer for udtalelsen med senere at sige, at Kina er parat til at investere i eurolandenes statsobligationer, hvis der er garantier for investeringerne. Ifølge det kinesiske Xinhua News siger Wen, at Kina er af den opfattelse, at EU og borgerne både har formåen og mulighed for at løse krisen.

-          Vi har stadig tillid til økonomien i EU, eurozonen og euroen, siger Wen Jiabao.

Siden Wen og Merkel mødtes i februar har Kina ifølge Xinhua News placeret 43 milliarder dollar i Den Internationale valutafond, som er brugt til at hjælpe lande i eurozonen, opkøbt statsobligationer i kriselande og også støttet redningskassen EFSF.

Wen kommenterede kun kort situationen i kriselandene, men påpegede dog, at en løsning afhang af beslutsomheden til at indføre reformer, og andre lande som Tysklands, Storbritanniens og Tysklands vilje til at handle i det rette øjeblik.

-          Kansler Merkel har fortalt mig om EU’s praksis, og det har styrket min tillid. Men, lad os være ærlige, jeg tror ikke, de ting vil blive løst særlig let, sagde premierministeren.

Angela Merkel og Wen har under besøget også taget svære spørgsmål op som brud på handelsregler. Angela Merkel fandt, at det var spørgsmål, der skulle løses ad forhandlingsvejen.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu