Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Kina ser på EU med forretningsmandens øjne

14. feb. 2012Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

14.02.2012 EU skal ikke vente den store solidariske indsats fra Kina, når det gælder redningen af gældsplagede eurolande. Før topmødet mellem Kina og EU, der holdes i dag i Beijing, lyder meldingerne i en statsejet kinesisk avis, at enhver hjælp, som Kina tilbyder, vil være rent forretningsmæssig.

I Folkets Dagblad skrev direktører for Instituttet for Europæiske Studier, Feng Zhongping, samtidig ifølge Reuters, at Kina hverken har appetit på at ”købe Europa op” eller kontrollere Europa. En talsmand fra Udenrigsministeriet fandt, at EU burde fortsætte med reformer, så man sendte et klarere signal til det internationale samfund.

I EU har EU-Kommissionen åbnet for, at der bliver indført særlige euro-obligationer, som kan erstatte de dyrt forrentede statsobligationer, som de mest gældsplagede EU-lande er bundet til. Også den europæiske fagbevægelse og medlemmer af Europa-Parlamentet taler varmt for de nye obligationer og håber, at de nye vækstområder som Kina vil sætte penge i dem.

Lederen af en af de store kinesiske fonde, China Investment Corp, Lou Jiwei, siger imidlertid før topmødet ifølge Reuters, at fonden er mere interesseret i projektobligationer, hvor kineserne investerer i europæiske projekter, der bliver finansieret med de nye obligationer. Fonden er god for over 410 milliarder dollar.

Samlet skønnes Kina at have fremmed valuta for over tre trillioner dollar.

Kina ønsker mere indflydelse i IMF

EURactiv peger på, at Kina har bidraget med støtte til eurozonen, og at den kinesiske premierminister, Wen Jiabao i sidste måned sagde, at en ny hjælp kunne komme gennem Den Internationale Valutafond, IMF. Men en støtte ville nok blive betinget af en øget andel af stemmerne i IMF.

Dagens topmøde kommer på et tidspunkt, hvor den europæiske eksport til Kina vinder frem. Netop samhandelen bliver et af toppunkterne på mødet. Siden EU og Kina indledte samarbejdet i midten af 70’erne er den øget fra 4 milliarder euro til 395 milliarder i 2010. EU er Kinas største handelspartner, og EU har kun større samhandel med USA.

Nye tal fra Eurostat viser, at eksporten til Kina steg med 21 procent i de første ti måneder af 2011 og importen med 5 procent. Kinesiske Xinhua News bemærker, at kineserne dermed mindsker handelsoverskuddet over for EU.

Det er først og fremmest Tyskland, der scorer på samhandelen med Kina. Men også Tyskland køber nu mere i Kina end landet sælger for. De største handelsunderskud har imidlertid Holland, Storbritannien, Italien, Spanien og Frankrig.

Det 27 EU-landes samlede underskud på samhandelen var på 132 milliarder euro. Underskuddet var faldet fra 140 milliarder euro i de første 10 måneder af 2010. pmh

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu