Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

EFS kræver social kontrakt ind i handelsaftaler

Den europæiske fagbevægelse ser med bekymring på det stigende antal handelsaftaler, EU indgår med lande, der hverken overholder faglige rettigheder eller menneskeretsregler og kræver sociale kontrakter

25. okt. 2012Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Syv millioner børnearbejdere i Bangladesh. Hundredvis af syge og besvimede på fabrikker i Cambodia, hvor blandt andre svenske H&M er under anklage. Vedvarende brud på retten til at organisere sig og føre kollektive forhandlinger på fabrikker i Korea.

Meldingerne om horrible arbejdsforhold på fabrikker i en række lande ikke kun i Asien er næsten daglige samtidig med, at EU indgår flere og flere handelsaftaler med lande i områderne.  Det får den europæiske faglige EFS til at advare.

-          Når det drejer sig om bilaterale handelsaftaler insisterer EFS på, at der i hver aftale kommer kapitler med, der dækker krav om en bæredygtig udvikling og herunder faglige rettigheder og også miljøhensyn, sagde generalsekretæren for EFS, Bernadette Ségol i sin tale på et møde i et særligt forum for sociale parter i ASEM-samarbejdet.

Mødet i Hanoi i Vietnam i går var det tredje i det særlige samarbejde mellem de sociale parter i ASEM, Asien-Europa Møder, og havde fokus på beskæftigelse, social velfærd og bæredygtig udvikling. Bernadette Ségol lagde i sin tale til de over 100 delegerede fra også FN’s arbejdsorganisation ILO vægt på, at fagbevægelsen ikke er imod den fri handel og også investeringer. Begge dele kan fremme væksten og være en fordel for befolkningerne på begge sider. Men aftalerne om frihandel kunne ikke stå alene.

-          Vi ønsker at se bindende tilslutning af alle parter til helt og fuldstændigt at omsætte ILO-standarder og i særdeleshed kerne-konventionerne som retten til at organisere sig og føre kollektive forhandlinger og også konventionerne mod diskriminering og børnearbejde, sagde Bernadette Ségol.

Generalsekretæren pegede på, at arbejdsmarkedets parter måtte sikre, at regeringerne omsatte konventionerne, og at også investeringer fulgte i rettighedernes spor. EU kunne samtidig indgå gunstigere aftaler for lande, der overholdt de faglige rettigheder og menneskerettigheder, mente Ségol.

Fokus på Cambodia

Konferencen i Vietnam kommer samtidig med, at EU indgår og forbereder flere og flere handelsaftaler med lande i regionen. Den holdes også samtidig med, at der er fokus på arbejdsforholdene ikke mindst i Cambodia, efter svensk tv viste en udsendelse om elendige forhold på en af fabrikker, der leverer tøj til den svenske storkoncern H&M. Koncernen kom allerede i søgelyset sidste år, efter næsten 300 cambodjanske arbejdede blev syge på en garverifabrik, der leverer tøj til H&M.

284 arbejdere kollapsede. H&M udtalte dengang ifølge Reuters, at de ville undersøge sagen, men at ILO’s lokale myndigheder ikke havde fundet nogen forklaring på de opståede problemer.

Græsrodsbevægelser sagde dengang, at episoderne på H&M ikke var enestående fænomener, men at der allerede sidste sommer var sket over 1000 besvimelser det år på virksomheder, der leverede tøj til vestlige firmaer.

Ifølge et telegram fra Reuters i august sidste år tog Puma konsekvensen og forbedrede forholdene for ansatte på deres fabrikker – arbejdstiden blev sat ned til 60 timer om ugen med maksimalt to timers overarbejde om dagen!

 IFS kræver indgreb mod børnearbejde

Den internationale fagbevægelse, IFS, deltog også på konferencen i Hanoi. IFS har gang på gang protesteret mod arbejdsforholdene i en række udviklingslande og brud på faglige rettigheder. Senest peger IFS på forholdene i Bangladesh, hvor myndighederne bryder rettigheder som foreningsfriheden, retten til at føre kollektive forhandlinger og retten til at strejke. Kvinder bliver ikke beskyttet mod seksuelle overgreb på arbejdspladser.

Samtidig peger IFS på, at der anslås at være syv millioner børn, der arbejder i stedet for at gå i skole. 1,3 millioner børn har hårdt, fysisk arbejde.

IFS har adskillige gange påpeget over for verdenshandelsorganisationen WTO, at der sker brud på rettigheder. Det er senest også sket i rapporter om Singapore, hvor der er en række overgreb mod udenlandske arbejdere og 4.000 hjælpere i huse er flygtet fra arbejdsgiverne, og i Korea, hvor der er adskillige brud på faglige rettigheder som retten til at føre forhandlinger g også strejke.

Vietnam venter flere ledige

Den vietnamesiske viceminister for beskæftigelse, krigsinvalider og sociale forhold, Nguyen Thanh Hoa sagde i sit indlæg på konferencen i Hanoi, at den økonomiske krise nu var global. Han ventede ifølge Vietnamplus flere arbejdsløse i verden end de 40 millioner, der indtil nu var blevet ledige siden 2008 som følge af krisen.

Viceministeren henviste til konferencens tema, ”social beskyttelse og beskæftigelse – en nøgle til inkluderende vækst” og pegede på, at krisen netop gav udfordringer for beskæftigelsen, den sociale beskyttelse og en bæredygtig udvikling i alle dele af verden. Især for de unge var situationen alvorlig.

Arbejdsløsheden i Vietnam er ifølge The Voice of Vietnam på 2,29 procent.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu