Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Truer med retssag efter EU og Kina-aftale om solceller

Den europæiske solcelleindustri truer med at gå til EU-Domstolen, efter EU og Kina har indgået en aftale om kinesisk eksport af solceller til EU, som industrien finder stadig er til dumpingpriser

29. jul. 2013Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den europæiske forening for solcellefabrikanter, EU ProSun, truer med at gå til EU-Domstolen, efter EU og Kina lørdag indgik en aftale om kinesisk eksport af solceller til EU. EU ProSun finder ifølge Reuters, at aftalen om en minimumspris på den kinesiske eksport til EU er sat for lav og stadig vil betyde, at Kina eksporterer til dumpingpriser.

Fagligt.eu har til morgen forgæves søgt at få en kommentar fra EU ProSun. Organisationen udtalte dog tidligere på måneden, at kinesiske udspil hidtil måtte opfattes som vittigheder. Organisationen var allerede da parat til at gå til EU-Domstolen, hvis der blev indslået en slap aftale.

EU ProSun finder, at kineserne har solgt solceller til det halve af den pris, det koster at fremstille dem. Organisationen anklager kineserne for at benytte mafialignende metoder, når kineserne møder trusler om told på produkter, der får statsstøtte, med kinesiske trusler om told på europæisk eksport.

-          Kinas adfærd og vedvarende brud på regler i international handel viser, at Folkets Republik ikke er nogen reel handelspartner, udtalte formanden for EU ProSun, Milan Nitzschke.

Mistet 15.000 og 60 virksomheder

EU ProSun skønner, at den kinesiske eksport af solceller til EU har kostet 15.000 europæiske job og lukket 60 fabrikker eller gjort dem insolvente. I begyndelsen af juli lukkede den tyske virksomhed Conergy.

-          Hvis EU ligger under for kinesisk pres, vil den sidste af del af den europæiske solcelleindustri forsvinde i løbet af få måneder under den fortsatte praksis af illegal kinesisk dumping og subsidier, hed det i EU ProSun.

 EU har anklaget Kina for at dumpe priser på solceller og indførte i juni en straftold på 11 procent, der ville stige til 47,6 procent den 6. august. Den afgift slipper de kinesiske eksportører for efter den indgåede aftale, der betyder en mindstepris på 0,56 cent per watt (4,2 kroner).

Kineserne får til gengæld mulighed for at levere, hvad der svarer til halvdelen af sidste års efterspørgsel efter solceller. Markedet for solceller kom op på 15 gigawatt sidste år, og kineserne får mulighed for at forsyne EU med 7 gigawatt.

 EU-Kommissionen finder, at kineserne tidligere solgte solceller til en pris så lav som 0,38 cent per watt (2,85 kroner). Kineserne solgte sidste år solceller i EU for 21 milliarder euro (157 milliarder kroner).

Industrien vil have alle udgifter med i en mindstepris

 EU ProSun finder, at en mindstepris på kinesisk eksport må indeholde både de fulde omkostninger ved fremstillingen, rentebetalinger, transportomkostninger, salgsomkostninger og en rimelig profit.

I EU-Kommissionen er handelskommissær Karel De Gucht tilfreds med den indgåede aftale, som både EU og Kina havde søgt.

-          Vi er overbeviste om, at aftalen om prisen vil stabilisere det europæiske marked for solceller og fjerne de skader, som en praksis med dumping har forårsaget for den europæiske industri, udtaler Karel de Gucht.

En talsmand for den kinesiske handelsminister udtalte, at aftalen var positiv og konstruktiv.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu