Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

EU og Kina forsøger at løse handelskonflikt

Uformelle kontakter i dag mellem EU og Kina om kinesisk eksport af solceller, mens europæisk industri nu frygter både tab af både tung industri og nye, højteknologiske arbejdspladser til Kina og andre dele af verden

27. maj. 2013Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Kina er Europas næststørste handelspartner, men kun Tyskland har et stort overskud på handelen. Andre lande har mørkerøde tal, og landene taber i stigende omfang både konkurrencen om stærkt arbejdstunge varer og varer, der er baseret på få, højtuddannede teknikere. Den kinesiske eksport af solpaneler er eksploderet gennem de senere år, mens europæiske producenter er udkonkurreret. Udviklingen har fået EU-kommissionen til at foreslå en told på 47 procent på de kinesiske solpaneler, og det forslag er modtaget med bekymring i Kina og frygt for en egentlig handelskrig.

EU og Kina forsøger i dag på et uformelt møde i Bruxelles at komme på talefod om handelskonflikten. Forud for mødet siger den kinesiske premierminister Li Keqiang, at en told vil skade andre og ikke være en fordel for nogen. I Tyskland er der også advarsler mod en told på de kinesiske solpaneler. Virksomheder frygter, at solpaneler bliver dyrere på et tidspunkt, hvor industrien er i krise. Samtidig vil der gå en masse arbejdspladser tabt, fordi europæere arbejder med opsætning af panelerne, og virksomheder leverer dele til panelerne.

EU har i stigende omfang klaget over kinesisk eksport, der vokser og vokser og ifølge EU-Kommissionen i høj grad bygger på unfair dumping af priser for at vinde markedsandele. Ud af 31 undersøgelser af handel, som EU-Kommissionen har udført, omhandler 18 ifølge Reuters kinesiske varer.

Aluminiumsindustrien truet

De europæiske arbejdspladser forsvinder dermed nu også i den videnbaserede industri, som Europa skulle ellers skulle leve af. Imens fortsætter arbejdspladser i EU-lande stadig med at sive ud af Europa i den arbejdsintensive industri til andre dele af verden.

På Det Europæiske Råds møde i Bruxelles i sidste uge tog stats- og regeringslederne problemerne og ville igen se på klimapolitikken og dens forhold til industrien og konkurrenceevnen. EU-Kommissionen har nu øjnene rettet mod problemerne i aluminiumsindustrien, der lukker ned for produktionen i Europa samtidig med, at verdensmarkedet bliver større. Den europæiske produktion er mindsket med to millioner ton fra 2008, mens produktionen er øget med 10 millioner ton først og fremmest i Kina, andre dele af Asien og Mellemøsten.

I Kommissionen hedder det ifølge Reuters, at man vil komme med udspil for industrien til efteråret. I overvejelserne over industriens problemer vil man se på både klima-, energi, industri- og konkurrencepolitikken.

Mellem 30 og 40 procent af omkostningerne ved produktion af aluminium er energi, og energipriserne er gået kraftigt op gennem flere år.

Mangel på kvalificeret arbejdskraft fører til eksport af arbejdspladser

Problemerne for den europæiske industri stiger, fordi virksomheder ikke kan få kvalificeret arbejdskraft. EU-landenes undervisningsministre drøftede problemerne i sidste uge som omtalt på fagligt.eu. Ministrene tog igen mangelen på faglært arbejdskraft op og behovet for at øge indsatsen på uddannelsesområdet.

Volvo-gruppens leder, Olof Persson, peger på, at Europa vil mangle op mod 500.000 ingeniører i 2025. Gruppen er verdens næststørste producent af lastbiler, men den produktion og udvikling får det sværere og sværere i Europa. Som andre virksomheder kan også forskning og udvikling nu blive lagt ud til Indien og Kina, hvor der er højtuddannet arbejdskraft, der kan udføre opgaverne.

Tyske Siemens leder, Peter Löscher, siger til FT, at mangelen på kvalificeret arbejdskraft og ingeniører er et stigende problem.

-          Vi er nødt til at sikre, at vores uddannelsessystemer kommer ud med de rigtige ingeniører med de rigtige uddannelser, og vi får kvalificerede indvandrere, siger Peter Löscher.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu