Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

EU-Kina-krig på solceller kan koste job

EU-Kommissionen vil indføre en told på 47 procent på kinesiske solceller. Europæiske firmaer inden for solenergi er gået konkurs efter kinesisk eksportboom, men firmaer advarer også mod følger af en handelskrig

10. maj. 2013Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Mørke skyer driver over den europæiske solenergi. På få år er en række firmaer gået fallit, efter den kinesiske eksport af solceller i de seneste år er eksploderet fra at dække næsten intet af det europæiske marked til at sætte sig på 80 procent. EU-Kommissionen går nu til modoffensiv og vil indføre en told på 47 procent på de kinesiske solceller. EU-kommissær Karel De Gucht anklager kineserne for at vinde markedsandele gennem en række ordninger med subsidier og kræver lige konkurrence. Det skal stoppes.

Kommissionens initiativ bliver mødt med både begejstring og advarsler i industrien og ikke mindst den tyske, der har satset på solenergi. Hos Wacker Chemie i den lille by Burghausen i Bayern er der gennem de seneste år skabt masser af arbejdspladser, efter fortjenesten blev tredoblet mellem 2007 og 2011, hvor den var oppe på 1,4 milliarder euro. Der er nu 2.400 ansatte på fabrikken i den lille by. Den administrerende direktør, Rudolf Staudigl, frygter imidlertid, at en told vil skade både fabrikken og Europa mere end Kina.

Europa tjener på solenergien, og 70 procent af den kinesiske omsætning i Europa vil gå videre til europæiske firmaer og herunder også Wacker, hedder det. At indføre en told hænger simpelt hen ikke sammen, mener Staudigl.

En advokat med ekspertise i handel, Konstantinos Adamantopoulos, er enig. Til FT siger han, at Kommissionen befinder sig i en svær situation, fordi kineserne netop skaffer en masse job gennem eksporten af solceller. Et tysk analyseinstitut finder tilsvarende, at en afgift på 60 procent ville koste 242.000 europæiske job over tre år.

Kina ønsker forhandlinger og ikke handelskrig

Fra anden side kæmper også store firmaer for at dæmme op for den kinesiske eksport.  På den side står Europas største fabrik for fotoceller og paneler, det tyske SolarWorld. Firmaet har ifølge FT nærmest enerådende stået i spidsen for kampagnen for en told på kinesiske konkurrenter. Firmaet har tidligere kæmpet mod den kinesiske import i USA og nu overført kampagnen til Europa. En af SolarWorlds ledere Milan Nizschke siger til FT, at kinesiske firmaer ville være gået fallit for lang tid siden, hvis de ikke modtog støtte.

-          I mellemtiden er 20 procent af de større europæiske firmaer inden for solenergi gået fallit alene i 2012, siger Milan Nitzschke. SolarWorld tabte 500 millioner euro sidste år.

Den kinesiske produktion inden for solenergi er ifølge Reuters nu så stor, at den kan dække hele verdensmarkedet. I Kina ser politiske ledere derfor med alvor på en europæisk told og ønsker forhandlinger. Kina ønsker ikke en handelskrig, siger en talsmand for det kinesiske handelsministerium.

Kinas ambassadør i verdenshandelsorganisationen WTO, Yi Xiaozhun, siger tilsvarende ifølge Reuters, at en EU-told vil sende et forkert signal til verden om, at protektionismen kommer nu.Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu