Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Handelsaftale åbner for EU's adgang til marked i Asien

EU og Singapore indgår en af de mest omfattende handelsaftaler i verden og åbner for, at EU på længere sigt får friere adgang til store dele af det voksende marked i det sydlige Asien

20. sep. 2013Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU’s handelspolitik tog et nyt løft med den aftale, EU og Singapore i dag blev enige om. Selv om Singapore kun har 5 millioner indbyggere, er landet centrum for en stor del af handelen i det sydøstlige Asien. Varehandelen mellem EU og Singapore kom op på 52 milliarder euro (390 milliarder kroner) i sidste år og handelen i service beløb sig til 28 milliarder euro i 2011 (210 milliarder kroner).

EU’s chefforhandler, Rubert Schlegelmilch, sagde efter forhandlingernes afslutning i Singapore i dag, at det afgørende ikke bare er aftalen med Singapore, men de perspektiver, der rejser sig for handel med de 10 lande i Sydøstasien, ASEAN-landene. De har tilsammen 600 millioner indbyggere.

-          På længere sigt ønsker vi en aftale med alle de 600 millioner ASEAN-forbrugere og med alle ASEAN-landene, sagde Rubert Schlegelmilch, der betegnede aftalen med Singapore som en milesten.

Singapore har udviklet sig til en betydeligt handels- og industrination gennem de seneste årtier. Landet ligger i top i velfærd og også blandt de højst placerede i opgørelser over lande med lav korruption og bestikkelse. Der er over 9.000 europæiske virksomheder i landet, der er centrum for europæiske investeringer i ASEAM-området.

Singapore er centrum for olieraffinaderier, og de store selskaber som Shell og Exxon Mobil har raffinaderier i landet.

EU indgår bilaterale aftaler

EU har tidligere haft en aftale med ASEAN. Den blev indgået i 2007, men ophørte to år senere. Siden har EU søgt at indgå bilaterale handelsaftaler med en række lande i verden og herunder også lande i ASEAN-området. EU har forhandlinger med Vietnam og Malaysia og er også på vej med forhandlinger med Thailand.

Aftalen med Singapore åbner op for servicehandelen og herunder finanssektoren. Det bliver lettere for europæiske banker og forsikringsselskaber at drive virksomhed i landet. En række europæiske banker har allerede afdelinger i landet.

-          Vi var fast besluttede på at gå så langt, vi kunne, med at åbne yderligere op for, hvad vore banker og forsikringsselskaber kan, og vi var ret succesfulde på det område, siger Rubert Schlegelmilch til Reuters.

Aftalen mellem EU og Singapore skal godkendes af de 28 EU-lande og Europa-Parlamentet og ventes at træde i kraft i slutningen af 2014 eller begyndelsen af 2015.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu