Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Faglige advarsler mod frihandel med service

Den internationale fagbevægelse, IFS, og europæiske EFS advarer i fælles udtalelse mod at liberalisere alle tjenesteydelser i en aftale om frihandel inden for verdenshandelsorganisationen WTO

10. sep. 2013Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den europæiske og internationale fagbevægelse vil have offentlige tjenester holdt ude af forhandlinger i verdenshandelsorganisationen WTO om frihandel inden for service. Både den internationale faglige, IFS, og den europæiske EFS finder, at borgere må have adgang til alle almene og grundlæggende tjenester. Liberaliseringer af sådanne afgørende tjenester vil true den almindelige adgang til dem for alle borgere.

I en fælles udtalelse fra de to faglige organisationer hedder det, at en liberalisering vil have følger både for miljøet og den økonomiske og sociale udvikling.  IFS og EFS efterlyser større åbenhed om forhandlingerne, så en aftale kan blive både demokratisk og inkluderende.

EFS’s generalsekretær, Bernadette Ségol, finder, at investorer samtidig må have større ansvar og stilles over for krav. De grundlæggende standarder for arbejdsforhold må garanteres, og der må være et minimum af ensartede forhold, hvis international konkurrence på service bliver en realitet.

WTO har forhandlet en aftale om frihandel gennem en række år. I 2001 blev en såkaldt Doha-deklaration vedtaget, og service inddraget i forhandlingerne om friere handel på verdensmarkedet. To år senere skete der imidlertid ikke fremskridt på ministerkonferencen i Cancun, der blot understregede problemerne med at få en international aftale om frihandel og også inden for service.

På en ministerkonference i Hong Kong i december 2005 var der enighed om at slå ind på en vej, hvor forhandlinger inden for sektorer blev forsøgt og også større hensyn til udviklingslandenes eksportmuligheder. Siden har grupper af lande forsøgt at få forhandlingerne videre.

I 2008 var der enighed om, at landene ville forsøge at åbne for større adgang til landenes markeder, men hvor landene også tog hensyn til særlige forhold i sektorer og også udviklingslandenes interesser. Først efter 2011 kom der for alvor gang i forhandlingerne om liberaliseringer inden for service og herunder at give 32 mindst udviklede lande særlige fordele for at styrke deres eksport.

 

Den fælles udtalelse fra EFS og IFS, se her

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu