Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

EU-USA-aftale op i Europa-Parlamentet igen

Handelsaftalen mellem EU og USA kommer op igen på Europa-Parlamentets samling, efter formanden for parlamentet, Martin Schulz, aflyste en afstemning i sidste måned

01. jul. 2015Handelspolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Europa-Parlamentet forsøger igen at få en rapport om handelsaftalen mellem EU og USA, den såkaldte TTIP-aftale, vedtaget på en samling. Parlamentets udvalg for international handel sender sin rapport til afstemning på næste samling i Strasbourg, efter Europa-Parlamentets formand, Martin Schulz, aflyste en afstemning på den seneste samling med den begrundelse, at der var for mange ændringsforslag.

De største grupper i Europa-Parlamentet var tidligere enige om rapporten, men den socialdemokratiske S&D-gruppe sprang fra en aftale med den største gruppe, den borgerlige EPP-gruppe. Uenigheden skyldtes især spørgsmålet om lønmodtagernes rettigheder, hvor S&D-gruppen ville have sikkerhed for, at en aftale ikke betød forringede forhold for lønmodtagerne.

Inden det seneste møde i udvalget for international handel var der en række kontakter mellem grupperne. Det gjaldt især spørgsmålet om, hvorvidt handelsaftalen skal indeholde et system, der løser tvister mellem virksomheder og myndigheder i staterne, hvis virksomheder mener, at nye love bryder med forudsætningerne for virksomhedernes investeringer. Kritikere finder, at det kan lægge pres på forslag til nye beskyttelser af lønmodtagere.

Ordføreren for rapporten, den tyske socialdemokrat Berndt Lange, er tilfreds med, at rapporten nu kommer til behandling på samlingen i Strasbourg. Der bliver nu afgørende forhandlinger, før afstemningen finder sted senere på måneden.

 

 

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu