Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Trump-valget rammer nu ny handelsaftale

Den såkaldte TiSA-handelsaftale, der drejer sig om handel med tjenesteydelser, hænger efter det amerikanske valg i en tyndere tråd. Forhandlinger aflyst.

19. nov. 2016Handelspolitik | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
For to måneder siden skrev vi her på fagligt.eu, at en TiSA-aftale med stor sandsynlighed så ud til at lande i år. En aftale, der forhandles mellem 23 WTO-medlemmer, herunder EU.

Men måske kommer vi til at æde vores egne ord.

For mens der var fremskridt ved den seneste forhandlingsrunde i begyndelsen af november (du finder en oversigt her), så er næste skridt uklart.

Der var planlagt nye forhandlinger samt et minstermøde i december, hvor aftalen kunne være underskrevet. Dette er dog aflyst i går efter et møde på ambassadørniveau i Geneve.

Ifølge EU's forhandler skyldes dette valget i USA. Han holdt oplæg på et Civil Society Dialouge møde om TiSA fredag i Bruxelles, som fagligt.eu deltog i. 

Her fremførte han, at den nuværende politiske situation og usikkerhed gør, at ingen kan forhandle reelt videre eller er villige til at komme med indrømmelser.

Ifølge forhandleren, Christophe Kiener, er det desuden på nuværende tidspunkt for tidligt nu at slå fast, om man vil forhandle videre med henblik på at tø en aftale op senere igen eller om forhandlingerne helt sættes i bero.

En TiSA-aftale uden USA er ifølge ham fra EU's perspektiv ikke en mulighed. 

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu