Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Bruxelles: Trump, kig forbi ASAP!

Kommissionsformand Juncker og formanden for Det Europæiske Råd Tusk har inviteret USA's nye præsident Donald Trump til Bruxelles så hurtigt som muligt. De er især bekymrede for den planlagte handelsaftale og samhandlen på tværs af Atlanten. Imens jubler den yderste højrefløj i Europa over resultatet.
09. nov. 2016Handelspolitik | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Kig forbi så hurtigt så muligt - "we need to talk".

Sådan er hovedbudskabet i det lykønskningsbrev, Jean Claude Juncker og Donald Tusk tidligere i dag har sendt til Donald Trump.

De er især bekymret for fremtidens samhandel med USA og ikke mindst den planlagte handelsaftale, TTIP, mellem EU og USA, der nu hænger i en tyndere tråd. Du finder brevet her.

Mens de to altså rækker en hånd ud til samarbejde med den nye præsident, er fomanden for Europa-Parlamentet Martin Schulz mere kritisk. 

Han mener, det ser sort ud i forhold til det kommende samarbejde over Atlanten og kalder valget et udtryk for protest på samme måde som Brexit. Læs hans reaktion her.

Hverken den europæiske eller amerikanske fagbevægelse er endnu kommet med en samlet reaktion på valget.

Herhjemme siger LOs formand Lizette Risgaard:

– Først og fremmest skal vi respektere, at amerikanerne har truffet en demokratisk beslutning. Men, når det er sagt, så varsler Trump ikke godt for dansk eksport.

Det er blandt andet Donald Trumps meget negative linje over for samhandel med omverden, der bekymrer hende:

– Han står for et USA, der lukker sig om sig selv. Og den linje er ikke godt nyt for antallet af danske arbejdspladser herhjemme. USA er Danmarks tredjestørste eksportmarked og titusindvis af danske job er derfor knyttet til, at vi kan fortsætte vores eksport til amerikanerne, siger LO’s formand Lizette Risgaard.

FTFs formand Bente Sorgenfrey konstatrerer mere sarkastisk på sin Twitter i morges: "Har mest lyst til at blive i sengen, men må nok op og lykønske Putin".

En række ledere fra den yderste højrefløj i Europa har derimod hilst resultatet velkommen. Ikke mindst Marinne Le Pen fra Frankrig og Victor Orban fra Ungarn. 

Du kan få det fulde overblik over reaktionerne her.


Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu