Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

CETA stødt på grund: Selv ikke direkte forhandlinger mellem Vallonien og Canada nyttede

De seneste 48 timer har der været hektiske forhandlinger på kryds og tværs for at få Vallonien til at nikke til EU’s handelsaftale med Canada, CETA. Men lige meget hjalp det. Nu er det særdeles usikkert, om aftalen kan underskrives i næste uge.

21. okt. 2016Handelspolitik | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Man må håbe, at Canadas premierminister Trudeau ikke allerede har bestilt sin flybillet til Bruxelles til den 27 oktober. Her skulle han efter planen have underskrevet handelsaftalen med EU. Men nu kan det være, at han sparer den flybillet.

For på trods af at der de seneste 48 timer har været forhandlet intenst med den politiske ledelse i Vallonien, så siger den stadig nej til CETA-aftalen og dens vedhæftede erklæring, som de ligger nu.

Kommissionen har forhandlet med Valloniens ledelse og er de seneste dage ifølge flere medier gået med til at ændre i den erklæring, som vedhæftes aftalen. Blandt andet på spørgsmålet om offentlige udbud og services. Det spor er dog endt dødt, da Vallonien stadig mener, at det at skrive under på aftalen, er at købe katten i sækken: blandt andet er der stadig utilfredshed med spørgsmålet om investeringsbeskyttelse i selve aftalen.

Samtidig er Canadas handelsforhandlere fløjet ind for at kunne forhandle direkte med Vallonien. Også det spor endte sent på dagen blindt, da forhandlerne pakkede kufferterne og tog retur til Canada med den besked, at det nu fremstod som umuligt at kunne lave aftaler om handel med EU fremover.

Imens sad EU’s statsledere samlet få kilometer fra Vallonien, i Det Europæiske Råds lokaler i Bruxelles, og skiftevis rev sig i håret over endnu et EU-område, der nu er gået i hårknude, og travlt beskæftiget med at udsende endnu en støtteerklæring i forhold til at få CETA vedtaget så hurtigt som muligt.

Ifølge flere kilder fortsætter Kommissionen kampen for at få Vallonien med ombord over de næste dage. Men samtidig er der intet, som tyder på, at Valloniens politiske ledelse er til sinds at bide på nye kompromistekster inden for de nuværende rammer.

Sjældent har handelspolitik i EU været så højspændt dramatisk.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu