Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Jeppe Kofod: Det er nu vi skal vise, at der er et alternativ til Trump og Kina

I morgen stemmer Europa-Parlamentet efter planen handelsaftalen mellem EU og Canada igennem. Og det er et rigtigt og vigtigt skridt, siger Jeppe Kofod (S). Han mener, at EU skal indgå flere aftaler som denne, der på samme tid ifølge ham skaber danske arbejdspladser og udbreder og underbygger værdier såsom beskyttelse af arbejdstagerrettigheder. Noget, der står i skarp kontrast til den linje, Trump og Kina lægger på handelsområdet.

14. feb. 2017Handelspolitik | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Mens der blandt kritikerne af handelsaftalen mellem EU og Canada, CETA, har været meget larm op til at Europa-Parlamentet i morgen stemmer om aftalen, så har der været mere stille blandt tilhængerne.

Men nu tager en af de danske tilhængere, Jeppe Kofod, medlem af Europa-Parlamentet (S), bladet fra munden:

”Aftalen er et klart fremskridt, når vi ser på beskyttelse af arbejdstagerrettigheder, demokratisk kontrol med handel og hæje standarder på miljø- og forbrugerbeskyttelse. Det er det bedste, vi har set til dato, når det gælder om at have regel- og værdigbaseret handel. CETA sætter nye standarder for en progressiv handelspolitik”, siger han.

En ekstra gevinst ved aftalen er, at den sammen med andre handelsaftaler, som de aftaler EU for tiden forhandler med blandt andet Japan og Mexico, er med til at skabe markedsadgang og arbejdspladser for danske virksomheder:

”Som socialdemokrat så ligger det lige for altid at arbejde for, at der skabes beskæftigelse og nye arbejdspladser. Naturligvis ikke for enhver pris, men som her, hvor handel er under demokratisk kontrol”.

Men hvorfor har der så været så meget debat om CETA, hvis det er så lige til?

”Det er en blanding af frustrationer, som jeg egentlig godt forstår. Mange af de aftaler, man tidligere har indgået, har for eksempel indeholdt mekanismer til beskyttelse af virksomhederne, som ikke har været skruet ordentligt sammen. Så forstår jeg godt, at man er skeptisk. 

Og så skaber det jo også usikkerhed, hvis nogle brancher bliver udsat for ny konkurrence gennem handel. Men der har i Danmark gennem tiden været gode til hele tiden at omstille os, skabe nye muligheder, omskole, tænke nyt. Bare se på, hvordan vi omstillede os i tekstilindustrien eller hele den grønne omstilling. Det har vi flere gange vist, at vi kunne. Derfor tror jeg også, at vi oplever en langt større tillid og opbakning til frihandel i Danmark end i så mange andre steder”.

Hvad betyder valget af Trump for hele handelsområdet?

”Det betyder meget. 

For det første, så illustrerer han en verden, ingen af os ønsker. Danmark har rigtig mange arbejdspladser, som er helt afhængige af handel. Toldmure vil koste os dyrt. 

For det andet betyder det, at nu må Europa gøre endnu mere. Vi må vise, at det er muligt at indgå handelsaftaler baseret på vores værdier. Med fokus på arbejdstagerrettigheder og høje standarder. Vi skal definere reglerne. Ikke mindst, når vi ser på hvad alternativet er. Ovenpå Trumps isolationisme er Kina igen begyndt at føre aktiv handelspolitik. Men det er uden rettigheder eller standarder. Kina er en kommunistisk diktaturstat, og det bliver med det fortegn at de handler med verden. Med aftalen mellem EU og Canada viser vi, at der er en anden vej”.

Et stort flertal af de danske medlemmer af parlamentet forventes ligesom Jeppe Kofod at stemme ja til aftalen med Canada i morgen.

Også de danske faglige hovedorganisationer LO, FTF og Akademikerne bakker op om CETA-aftalen.  
 

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu