Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Nej, der blev ikke indgået en handelsaftale med Japan i dag

Handelsaftale mellem EU og Japan er på vej - men ikke indgået. Her er hvad du skal holde øje med.

06. jul. 2017Handelspolitik | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Mange danske medier skriver, at EU har vedtaget eller indgået en handelsaftale med Japan. Det korrekte er, at der er givet et politisk håndslag mellem parterne på at ville indgå en aftale. 

Af mediedækningen fremgår det også, at aftalen - der altså endnu ikke er forhandlet endelig på plads - vil skabe job og vækst. Igen: lad os nu lige se aftalen først.

Undskyld vi spørger lidt ind...

I mellemtiden kan man stille disse fire spørgsmål:

1) Kommer aftalen til at indeholde investeringsbeskyttelsesmekanismer - og i fald i hvilken form? Det er stadig uklart.

2) Kommissionen har åbnet dette mini-site om forhandlingerne - men hvor er åbenheden om de konkrete forhandlinsgoplæg og -resultater?

3) Beskyttelse af arbejdstagerrettigheder: Japan mangler at ratificere to ILO-konventioner - om tvangsarbejde og diskrimination. Hvordan ender det?

4) Vedtagelsen i EU - hvordan bliver processen oven på CETA-processen samt afgørelsen fra EU-Domstolen om Singapore-aftalen (læs mere her)? Spørgsmålet behandles også i Europa-Parlamentet i næste uge.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu