Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

10 eurolande går videre med finansskat

Et lille skridt frem for en finansskat, da ti eurolande i dag blev enige om enkelte aspekter af den omstridte skat på finansielle transaktioner, men det er uklart, hvilke problemer landene stadig er uenige om, og Estland er uden for den ny aftale

08. dec. 2015Erhverv | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det er nemmere at blive enige om, at spillerne på de finansielle markeder må betale en afgift, end at nå frem til, hvordan man skal hive pengene hjem. 11 lande har nu i flere år forsøgt at strikke en model sammen, og i dag blev 10 af dem i Bruxelles enige om noget af modellens indhold. Efter forliget på EU-landenes rådsmøde for økonomi- og finansministre står det dog stadig uklart, hvor meget symbolpolitik der ligger i enigheden, og hvor meget konkret indhold der er i forliget. En fælles udtalelse siger dog, at der stadig er uafklarede spørgsmål og heriblandt, hvad satsen på afgiften skal være.

Forslaget betegnes af EU-iagttagere som et af de prestigeprojekter, som lande som Frankrig og nu også Tyskland vil have gennemført for at vise, at EU gør noget for at begrænse spekulation og få den finansielle verden til at betale sin del til fællesskabet. Fortalere for forslaget, som EU-Kommissionen kom med i februar 2013, mener også, at det kan skaffe EU øgede egne indtægter uden om EU-landenes bidrag, hvis reglerne udformes rigtigt.

Netop udformningen af reglerne har imidlertid skabt både politiske og juridiske vanskeligheder. Seks lande, der ikke deltager i det forstærkede samarbejde om finansskatten, FTT, erklærede fra starten, at de forventede, at der blev tages hensyn til de lande, der ikke deltog i samarbejdet. I Kommissionens forslag lå, at de var med på lige fod med andre, hvis finansielle institutioner i de deltagende lande handlede i landene. De skulle i så fald betale en afgift på visse, udefinerede finansielle transaktioner.

Den juridiske tjeneste i Ministerrådet mener dog ikke, at den fremgangsmåde er i overensstemmelse med international ret og også EU-retten. Den juridiske tjeneste viser dermed, at det er et vanskeligt initiativ, de 11 lande satte i gang.

Hvilke handler, der skal være omfattet af reglerne, har også hele tiden været uklart. Kommissionen foreslog stort set alle transaktioner, men omfanget er siden indskrænket.

Dertil kommer, at der har været uenighed om, hvem der skal have pengene. Det står dog nu klart, at de ikke tilfalder EU-kommissionen og dermed ikke forbedrer Kommissionens pengekasse.

Europa-Parlamentet støtter en FTT, men udtrykker samtidig frygt for, at skatten vil betyde mindre pensioner, hvis pensionskasser også bliver beskattet af transaktioner. Da pensionister normalt har indbetalt penge i årevis, vil afgiften med renters rente koste, hvis kasserne kommer med i en ordning.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu