Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Europa-Parlamentet beder Kommissionen om at se på massefyringer

I år lukker en række store industrivirksomheder i Belgien og Frankrig med massefyringer som konsekvens. Det fik i dag Europa-Parlamentet til at bede Kommissionen om at se på, hvad der kan gøres for at afbøde konsekvenserne ved massefyringer.

05. okt. 2016Erhverv | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Det har været et trist år for industriarbejderne i Belgien og Frankrig. Fabrikken Caterpillar lukker i Belgien med tab af op til 6000 arbejdspladser som konsevens. Og lidt sydpå i Frankrig udskriver Alstom, der fremstiller tog, over 400 fyresedler. 

Det var bagtæppet for en debat om massefyringer og behovet for en europæisk genindustrialiseringspolitik i Europa-Parlamentet i dag.

Parlamentet beder på baggrund af dagens debat i en ikke-bindende holdningstilkendegivelse Kommissionen om at se på lovgivningen og rammerne ved massefyringer. Og om at arbejdsmarkedets parter inddrages i dette arbejde. 

I holdningstilkendegivelsen lægger medlemmerne vægt på, at hvor massefyringer ikke kan undgås i en global økonomi, så bør de ske på en social ansvarlig måde og med stor inddragelse af de ansatte og deres organisationer.

Genindustrialiseringsstrategi

Medlemmerne af Parlamentet brugte også de konkrete virksomhedslukninger til at tænke fremad og foreslå en egentlig ny strategi for genindustrialisering, som både skal dække hvordan europæiske arbejdspladser beskyttes i den globale konkurrence og hvordan europæiske virksomheder kan blive mere produktive og konkurrencedygtige.  

Der var bred opbakning til denne opfordring til Kommissionen. 

Fra Parlamentets største gruppe, den kristendemokratiske EPP-gruppe, blev fremført, at strategien bør have et ambitiøst mål om at øge industriproduktionen med 20% i EU. 

Og fra socialdemokratisk side i Parlamentet blev det fremhævet, at der som en del af strategien bør indføres regler for, at virksomheder, som udflytter produktion, bliver underlagt et krav om at sælge deres fabrikslokaler videre, så en form for produktion kan fortsætte på anden vis.

Du kan læse samtlige politiske grupper fra Europa-Parlamentets bud på, hvad en strategi for genindustrialisering af EU, i fald Kommissionen skulle vælge at gå videre med ideen, bør indeholde her.Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu