Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Danske Bank og Nordea inviteres til Bruxelles…

…men det er ikke for at se Manneken Pis eller smage Moules Frites. Jeppe Kofod (S) vil have de to banker til at stå skoleret i Europa-Parlamentets skattesnydsudvalg. Samtidig presser netop Europa-Parlamentet på for, at EU skal gøre mere for at forhindre hvidvaskning af penge.
21. mar. 2017Erhverv | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Hold op med at mobbe bankerne. 

Sådan sagde Brian Mikkelsen, da han blev ny erhvervsminister i december.

I dag har piben fået en anden lyd. Oven på afsløringerne af Danske Banks og Nordeas medvirken i massiv hvidvaskning af penge fra blandt andet kriminelle (læs mere hos Berlingske her) kalder Mikkelsen nu til kamp mod, hvad han anser som ”massivt ledelsessvigt” i bankerne. 

Sagen trækker også et spor til EU.

Oven på Paris-terrorangrebene, hvor også hvidvaskning af penge spillede en rolle, kom der for alvor fut i arbejdet på EU-niveau.

Kommissionen er kommet med udspil til revision af et direktiv på området, men det er i følge de to ansvarlige udvalg i Europa-Parlamentet slet ikke ambitiøst nok. 

Der skal gøres mere for at skabe åbenhed om transaktioner og sættes hårdere ind over for hvidvaskning, som er forbundet med kriminalitet eller terror (læs holdningen fra de to udvalg her).

Efter parlamentes samlede holdning er på plads er det op til forhandlinger mellem det, Kommissionen og Ministerrådet at finde ud af, hvor ambitiøst det endelige direktiv bliver. 

Afsløringerne om Danske Bank og Nordea samt en række andre banker, der ligeledes er taget i hvidvaskning, burde give nye argumenter for at hæve netop det ambitionsniveau.

Sagen får også Jeppe Kofod (S) til at bede Danske Bank og Nordea om at forklare sig for Europa-Parlamentets skattesnydsudvalg. Om de tager imod den invitation er dog helt frivilligt.

Samtidig væver sagen sig ind i de igangværende diskussioner på EU-niveau om behovet for bedre beskyttelse af whistleblowers (slæs mere Whistleblowers). For kunne en whistleblower have afsløret denne hvidvaskning, inden myndighederne kom på sagen? Og havde det krævet bedre beskyttelse af netop whistleblowers?

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu