Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Kommissionens energipakke får blandet modtagelse

I går kom Kommissionen med en stor pakke på energiområdet. Den skal skabe massevis af jobs og sikre både grøn omstilling og bæredygtig energiforsyning. I dag kom de politiske og faglige reaktioner for alvor- og de er blandede.
01. dec. 2016Klima og energi | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Over 1000 sider.

Så meget papir skal der til at folde Kommissionens nye energipakke ud. 

En pakke, der skal gøre EU's energiunion til virkelighed. Og en pakke, som ifølge Kommissionen vil skabe over 90.000 job og øge væksten.

Der er i alt otte forslag – om alt fra udfasning af statsstøtte til fossile brændstoffer til mere damp under investeringer i energieffektiviteten, som skal øges, samt et mere moderne energisystem.

Læs mere om pakkens elementer her.

Det afgørende bliver nu, hvordan medlemslandene samt Europa-Parlamentet stiller sig i forhold til forslagene. 

Stats- og regeringslederne har allerede tilkendegivet, at de vil have hele den såkaldte energiunion oppe og køre i 2018, så uret tikker.

Sten på vejen

Parlamentet har tidligere sagt nej til forslag, der i forhold til energieffektivitetsmålene var mere ambitiøse, end det som pakken lægger op til.

Fra højre side i parlamentet, den største gruppe – kristendemokraterne – bliver pakken budt velkommen, ikke mindst fordi en række af forslagene ikke er bindende. Læs deres reaktion her.

Den næststørste gruppe – socialdemokraterne – er også positive, men påpeger også en række tidsler: de mener, at ambitionsniveauet skal op ligesom der skal gøres mere for at regningen ikke tørres af på svagere befolkningsgrupper. Læs mere her.

Den Grønne Gruppe mener, at pakken er alt for uambitøs og ikke lever op til målene fra klimaaftalen i Paris sidste år – læs mere her.

Fra europæisk faglig side hilser man overordnet pakken velkommen, men er bekymrede for de arbejdere, som i dag er beskæftiget i sektorer eller regioner, hvor fossile brændstoffer spiller den afgørende rolle. Man ønsker mere fokus på at sikre disse arbejdere bedre vilkår for omskoling og nye job. Læs mere her.
 

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu