Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Christel Schaldemose om Kommissionens ønske om et servicekort: ”Det liger en klassisk øvelse, hvor man forsøger at presse en udvikling igennem for enhver pris”.

Der er ikke brug for det. Og det kan i værste fald skade blandt andet det danske RUT-register. Sådan siger Christel Schaldemose (S) om det servicekort, Kommissionen ønsker at indføre ved handel med tjenester på tværs af grænser. 
21. feb. 2017Det indre marked | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
”Helt ærlig: nej”.

Så klart svarer Christel Schaldemose på spørgsmålet om, hvorvidt hun deler Kommissionens vurdering af, at der er brug for nye initiativer for at få handlen med tjenesteydelser på det Indre Marked til at fungere bedre.

”Når Kommissionen siger, at handlen med tjenesteydelser ikke fungerer godt nok, så savner jeg dokumentation. Og jeg er ikke overbevist om, at de problemer, der måtte være, at de ikke kunne løses med eksisterende redskaber eller ved at stramme op på håndhævelsen af regler, der allerede findes”.

Kommissionen lancerede i januar en såkaldt servicepakke (læs mere her), der skal forbedre samhandlen på tjenesteydelser. Pakken blev for to uger siden præsenteret for parlamentet og i går fremlagt for ministerrådet. Det betyder, at den politiske behandling snart begynder.

En central del af pakken er et servicekort. Læs mere om det her.

Det er alle tre danske faglige hovedorganisationer modstandere af. Og Schaldemose, der sidder i Indre Marked-udvalget i Europa-Parlamentet, som skal behandle kortet og hele pakken, deler den holdning:

”Jeg har en grundlæggende frygt for, at det her i virkeligheden handler om at liberalisere yderligere. At skabe et ræs mod bunden. På serviceområdet mener jeg først og fremmest, at det er medlemslandene, som bør træffe beslutninger. Man bør stille spørgsmålet: hvad har medlemslandene brug for: og det er ikke et sådan kort. Og i forhold til Danmark, ja der deler jeg LO’s holdning, at dette i værste fald kan gå ud over RUT-registret”.

Christel Schaldemose mener, at det er interessant at både arbejdstagere og arbejdsgivere i en række sektorer som for eksempel byggebranchen på europæisk niveau er enige om, at kortet er et skridt i den forkerte retning.

”Det ligner endnu en klassisk øvelse fra Kommissionen, hvor man ønsker at presse en udvikling igennem for enhver pris. En udvikling, der hverken er behov for eller opbakning til”.   

Hun mener dog ikke, at kortet og pakken får en nem tur gennem den kommende politiske behandling: 

”Der er store forskelle i holdningerne til dette i parlamentet, også blandt medlemmer af min egen gruppe. Vi ser i disse år en række øst-vest-opdelinger på disse spørgsmål. Vi ved heller ikke endnu, hvad det nu opløste tidligere ellers så faste samarbejde mellem de socialdemokratiske og kristendemokratiske grupper betyder. Men en ting er sikkert: jo mere vi nærmer os næste valg til parlamentet, jo mere bøvlet bliver det”.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu