Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Fransk socialdemokrat i infight med kommissær: Dit forslag om et servicekort er et fejlskud

I dag gæstede kommissæren for det Indre Marked det udvalg i Europa-Parlamentet, som sidder med samme område. Hun skulle præsentere sit og Kommissionens forslag til et servicekort for virksomheder, som sælger tjenesteydelser på tværs af grænser. Et kort, der møder markant faglig modstand også i Danmark. Under mødet blev kommissæren da også grillet af en fransk socialdemokrat, der langt fra kunne se fidusen i kortet. 
09. feb. 2017Det indre marked | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
”Drop det kort og sats i stedet på ordentlig kontrol på for eksempel byggepladserne rundt om i medlemslandene”.

Sådan lød det fra det franske socialdemokratiske medlem af Indre Marked-udvalget i Europa-Parlamentet, Virginie Roziere, da kommissær Elżbieta Bieńkowska i dag præsenterede sit forslag om et servicekort for virksomheder, som sælger tjenester over grænser.

Ideen med kortet er ifølge Kommissionen at gøre det nemmere for virksomhederne, da det skal samle en række af de oplysninger, som myndighederne i de lande, hvor de vil sælge ydelser, kræver at få.

Fra faglig side – også i Danmark - frygter man, at kortet kan åbne op for social dumping. Ikke mindst fordi det er virksomhedernes hjemlande, der står for at indsamle oplysningerne, og fordi det kan sætte de eksisterende registreringsordninger ud af kraft. I Danmark kan det eksisterende RUT-register i værste fald ende med at komme i fare, lyder bekymringen fra LO.

Og kommissæren blev mødt med netop de argumenter og flere til fra Virginie Roziere på dagens møde:

”Vi ser jo allerede i dag, at varslingsordningerne ikke fungerer. Hvorfor så ikke få dem fikset i stedet for at indføre noget, som kan svække dem yderligere. Vi hører jo også fra arbejdsmarkedets parter, at de ikke kan se ideen med kortet og direkte frygter, at det åbner for social dumping, ikke mindst i byggesektoren. I stedet for det kort skulle der satses meget mere på håndhævelse af de eksisterende regler og på bedre kontrol for eksempel ude på byggepladserne i landene. Det er ikke sandsynligt, at medlemslandene vil spille med i forhold til kortet på den måde, som Kommissionen lægger op til”.

Flere andre medlemmer af udvalget fulgte trop og satte blandt andet spørgsmålstegn ved, hvorvidt kortet kommer til at hænge sammen med den igangværende revision af udstationeringsdirektivet. Desuden var der fokus på transportsektoren: kommer kortet til at virke der?

Kommissæren afviste kritikken. Kortet vil mindske virksomhedernes bøvl med bureaukrati. Det er et frivilligt tilbud. Og værtslandene kan stadig fremover afvise virksomheder, som ikke lever op til kravene for at operere der, ligesom national kontrol ikke sættes ud af kraft.

Den danske fagbevægelse er dog ikke beroliget af dette. Alle tre hovedorganisationer er meget kritiske og opfordrer erhvervsminister Brian Mikkelsen til at få kortet enten stoppet eller markant forbedret, når det ender i ministerådet til politisk behandling.

I næste uge beslutter Indre Marked-udvalget i Europa-Parlamentet sandsynligvis, hvem der bliver ordfører på sagen. 

I udvalget sidder både Christel Schaldemose og Morten Løkkegaard.
 

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu