Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

May: Arbejdskraftens frie bevægelighed er et kardinalpunkt i Brexit-forhandlingerne

Storbritanniens premierminister, Theresa May, har netop afholdt sin længe ventede Brexit-tale, som oplister briternes mål for Brexit-forhandlingerne mellem EU og UK. 
17. jan. 2017Det indre marked | Af Peter Pilgaard

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
I dagens længe ventede Brexit-tale slog Theresa May fast, at der ikke bliver tale om en delvis udtrædelse af EU. UK udtræder helt af den Europæiske Union, og ønsker ikke en forhandlet model med forbehold eller en løsere tilknytning. Lovgivning skal udarbejdes i Westminster og loven fortolkes af britiske domstole. 

Strammere kontrol med udenlandsk arbejdskraft

”Kontrolleret immigration medfører fordele for virksomheder, men når antallet af immigranter bliver for stort falder den folkelige opbakning. ”

Sådan sagde May i dagens tale.

Alt med måde synes altså at være mantraet, når det kommer til arbejdstageres frie bevægelighed. 

Man er nemlig ikke interesseret i, at udenlandsk arbejdskraft presser de britiske lønninger. May udtalte, at man derfor vil øge kontrollen med immigration fra EU-landene. 

Allerede bosiddende udenlandske borgere skal dog ikke frygte for følgerne af Brexit. Ifølge May vil man garantere arbejdstageres rettigheder med udgangspunkt i den eksisterende EU-lov, som man ligeledes vil bygge videre på i fremtiden. Britisk fagbevægelse frygter det modsatte.  
 
Handel med varer, men ikke arbejdskraft 

UK’s rolle på det europæiske Indre Marked er et aspekt i Brexit-spørgsmålet, der har tiltrukket særlig stor interesse fra politikere og embedsmænd på begge sider af den Engelske Kanal. 

May slog fast, at UK ikke længere skal være et medlem af det Indre Marked fordi dette indebærer arbejdskraftens frie bevægelighed. 

I stedet ønsker May, at forhandle en aftale på plads, der sikrer UK den bedste mulige adgang til det europæiske Indre Marked hvad angår handel med varer og finansielle ydelser.  

Om UK de facto alligevel bliver i det Indre Marked spekuleres der dog allerede over - læs blandt andet denne analyse.

May rettede efterfølgende en trussel mod den europæiske forhandlingsdelegation. May påpegede, at såfremt briterne ikke får en fordelagtig aftale forhandlet på plads, vil man ændre den økonomiske model i UK. Her udtalte May, at man er villig til at sænke skatten og bløde op for reguleringen.

UK kan derfor blive Europas næste skattely. 
 
Et eksempel på, at skilsmisser ikke altid kun trækker det pæne frem.

Læs hvad den britiske fagbevægelse siger til dagens tale her.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu