Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

16,5 milliarder kroner til unges uddannelse i et fremmed land

EU-Kommissionen har de unges program Erasmus+ på plads og sætter 16,5 milliarder kroner af, så 600.000 unge kan studere i et andet land i Europa og 200.000 lærere kan udvikle sig i der fremmede

22. okt. 2015Uddannelsespolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

600.000 unge i Europa får mulighed for at uddanne sig i et andet europæisk land i 2016 med støtte fra EU. 200.000 især lærere og ansatte inden for uddannelsesinstitutioner får også mulighed for at få ny inspiration og viden i et andet land, efter EU-Kommissionen har programmet Erasmus+ på plads for næste år. I alt afsætter Kommissionen 2,2 milliarder euro (16,5 milliarder kroner) for 2016.

Erasmus+ har som hovedmål, at unge og lærere og også andre inden for undervisningsverdenen får nye kompetencer ved at høste indtryk og lærdom i et andet land. Kommissionen lægger vægt på, at uddannelsessystemerne i Europa bliver mere åbne, får flere med og tilpasser sig den udvikling, hvor et klasseværelse har vidt forskellige elever med forskellig baggrund. For det kommende år bliver et af målene at hindre den radikalisering, der er sket blandt grupper af unge.

EU-kommissær for uddannelse, Tibor Navracsics, udtaler på den baggrund, at programmet dels lægger op til at støtte de unges kreativitet og dels at støtte arbejdet med at få mere tolerante samfund. Social inklusion er dermed også et af programmets formål.

EU har afsat 14,7 milliarder euro (110 milliarder kroner) til programmet for 2014-20, så over 4 millioner europæere kan få viden og inspiration i et andet land.

Ud over de 28 EU-lande er også EFTA-landene med ligesom Makedonien og Tyrkiet. En række andre lande i Europa, Rusland og lande i Mellemøsten og Nordafrika er med i dele af programmet.

Tyrkere er nogle af dem, der har benyttet programmet mest. I 2011-12 var 12.106 unge tyrkere på skolebænken i et andet land. Spanierne er imidlertid dem, der søger mest støtte fra programmet. I 2011-12 modtog 38.533 spaniere hjælp fra Erasmus+, mens 34.690 tyskere, 23.325 italienere og 15.539 polakker også deltog i Erasmus-programmer ligesom 2.477 danskere.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu