Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Selv et EU uden Storbritannien bliver engelsk

Eleverne i de små klasser i 24 af 26 EU-lande har engelsk som første fremmede sprog. Ikke i et land vælger børnene fransk, som tidligere var det anerkendte sprog i fællesskabet

25. sep. 2015Uddannelsespolitik | Af Fagligt.eu

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det EU-skeptiske Storbritannien har vundet slaget om sproget i EU. Mens ældre journalister i Bruxelles husker, da alle pressemøder var på fransk, og franske journalister protesterede, da de første gang oplevede, at tekster kom på engelsk før fransk, tegner fremtiden sig helt i de britiske spor. 81,7 procent af eleverne i de første skoleklasser lærer i dag et fremmest sprog, og det er ikke først og fremmest fransk, men især engelsk.

I hele 24 af de 26 EU-lande, hvor sproget ikke er engelsk, har eleverne i de første klasser engelsk som første fremmede sprog.

Kun Luxembourg og Belgien afviger fra de øvrige. I Luxembourg har skoleeleverne tysk som første fremmede sprog. Eurostat har medtaget tysk som et fremmest sprog, selv om både fransk, tysk og luxembourgisk er officielle sprog. Også Belgien er specielt ved, at både fransk, hollandsk og tysk er officielle sprog. Eurostat har ændret metoden her og optællingen viser, at 16,5 procent af eleverne har hollandsk som første ”fremmede” sprog og 15,9 procent fransk.

Tendensen fortsætter, når eleverne bliver 11-12 år. Her lærer alle eleverne i Luxembourg fransk og tysk og 53,2 procent engelsk. I Belgien lærer 52,9 procent af eleverne fransk og 46,1 procent engelsk. I alle de øvrige EU-lande har eleverne først og fremmest engelsk som fremmedsprog nummer et. I 20 af de 26 lande (de engelsktalende lande Storbritannien og Irland tæller ikke med) lærer over 95 procent af eleverne engelsk. Kun i Bulgarien og Ungarn er det under 90 procent.

Russisk er stadig populært i de baltiske lande. 66,9 procent af de ældre elever i Litauen lærer russisk (97,1 procent engelsk), og i Estland er det 64,9 procent og 61,6 procent i Letland, der har russisk på skoleskemaet.

Men også i Slovakiet og Bulgarien lærer eleverne i et vist omfang russisk. Det er 20,5 procent af eleverne i Slovakiet og 17,8 procent i Bulgarien. Den kulturelle forskel på Tjekkiet og Slovakiet skinner også igennem her, da kun 7,7 procent af eleverne i Tjekkiet lærer russisk.

Samlet set lærer 95,6 procent af eleverne i de ældste klasser engelsk, 27,4 procent fransk, 16,3 procent spansk og blot 2,7 procent russisk, mens italiensk er nede på 1,0 procent.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu