Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Ugen der gik i Bruxelles: Luftfart, handel, udstationering, social søjle og meget mere

Få overblikket over hvad der skete i Bruxelles i ugen der gik på tre minutter lige her.

14. okt. 2016Ugen der gik i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Thank God It's Friday! Det har været en meget travl uge i Bruxelles med mange og vigtige faglige spørgsmål på dagsorden.

Her får du overblikket:

CETA:

Tirsdag og onsdag debatterede Handelsudvalget i Europa-Parlamentet CETA-aftalen – dels med inviterede faglige gæster og dels i forhold til de juridiske spidsfindigheder, når det kommer til investeringsbeskyttelse. Der var særligt fokus på, hvorvidt erklæringen til aftalen har nogen værdi eller ej. Det skrev vi om her.

Sidst på ugen kom der atter turbulens om CETA, da to belgiske regioner vendte tommelfingeren ned til aftalen. Læs mere her.

KRÆFTFREMKALDENDE STOFFER:

I går nikkede Ministerrådet til en revision af det direktiv, som skal åbne op for at beskytte arbejdere mod 13 kræftfremkaldende stoffer. Samme dag var der høring om sagen i parlamentet. Hvert år dør 100.000 arbejdere af kræft i EU, så det er en vigtig arbejdsmiljødagsorden. Læs hvordan sagen skrider frem her.

LUFTFARTSSTRATEGI:

Take off: Ole Christensen (s) fik sin betænkning om EU’s luftfartsstrategi stemt igennem i Beskæftigelsesudvalget i parlamentet. I den er der markant fokus med udfordringerne med social dumping i branchen. Læs interview med Ole Christensen om sagen her.

UDSTATIONERING:

En gang om året tager nationale parlamentsmedlemmer til Bruxelles for at diskutere vigtige sager med Europa-Parlamentet og Kommissionen. 

I onsdags var revisionen af udstationeringsdirektivet på dagsordenen for netop et sådan rendez-vous. 

Der kom ikke meget nyt på bordet – de østeuropæiske parlamentarikere er stadig kritiske, da de frygter for at miste jobmuligheder for deres udstationerede arbejdere, og de nordiske er blandt andet optaget af, at vores arbejdsmarkedsmodeller og den nationale kompetence i forhold til løn ikke bliver løbet over ende.

Fagligt.eu vil de kommende uger fokusere på udstationeringsdirektivet, som er et af efterårets vigtigste faglige sager. Så klik endelig ind her på siden igen.

SOCIAL SØJLE:

Kommissionen har frem til nytår en lang høring kørende på sit forslag om en søjle for sociale rettigheder. Hvad er det for en søjle!?!, tænker du måske. 

Bare rolig, fra næste uge begynder fagligt.eu en temarække netop om søjlen. 

I denne uge blev søjlen drøftet både i den socialdemokratiske gruppe i parlamentet og ved en høring med arbejdsmarkedsparter fra hele EU i dag. 

Europa-Parlamentets Beskæftigelsesudvalg er på vej med en betænkning om sagen. Mere om den i næste uge.  

BARROSO OG ALLE DE ANDRE MÆND:

I denne uge kom der også fokus på de faglige kampe i selve EU-institutionerne. Embedsmænd har indsamlet stakkevis af underskrifter mod tidligere Kommissionsformand Barrosos hop til Goldman Sachs. Se hvordan det gik, da de ville aflevere dem i onsdags her.

Og tirsdag skrev vi om den aktivistgruppe, som overvåger debatpaneler, hvor der kun sidder mænd bag bordet her i Bruxelles. Læs artiklen her.

Dagen efter eksploderede samme debat i Danmark – men som altid var vi først ude :-)

Vi nåede også lige forbi to vigtige tal i ugens dækning. Nemlig, hvad det vil koste at genindføre grænsekontrollen i EU (det er ikke billigt - se prisen her) og hvordan det ser ud med industriproduktionen (se Danmarks ikke så imponerende væksttal her). 

En travl uge er nu slut. Og næste uge, ja den bliver lige så travl og interessant:

Mandag begynder en ny kampagne for at beskytte whistleblowers. Den dækker vi. Der er også konference om samme emne i den socialdemokratiske gruppe i parlamentet torsdag. Vi bringer interview med Jeppe Kofoed (s) op til.

Og så er der ellers møde mellem handelsministrene, som skal forsøge at skubbe CETA over målstregen. Møde mellem stats- og regeringscheferne samt trepartsmøde på europæisk plan.

Bare for at nævne et par af begivenhederne.

God weekendFagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu