Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

UGE 40 - overblikket over hvad der skete i EU af faglig interesse

Massefyringer. Åbenhed. Ungdomsarbejdsløshed. Handelsforhandlinger. Du får det samlede overblik over, hvad der skete i EU og omegn af faglig interesse lige her på tre minutter.

07. okt. 2016Ugen der gik i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Haloooo er her nogen!? Sådan har man nok tænkt, hvis man i denne uge begav sig til Europa-Parlamentets bygninger ved Luxembourg-pladsen i Bruxelles. For alle medlemmerne har i denne uge været i Strasbourg til plenar-samling, hvor sager drøftes og stemmes igennem.
  
Så her skete det meste – men ikke alt i denne uge set fra et fagligt europæisk perspektiv.

Voila – her kommer overblikket på tre minutter:

TIRSDAG:

Her var Kommissionen taget med medlemmerne af Parlamentet til Strasbourg. Den præsenterede der en evaluering af de første tre år med den europæiske ungdomsgaranti og fremlagde forslag om at bruge to milliarder Euro mere på ordningen. Det skrev vi om her – for nytter det egentlig med flere penge? Det spørgsmål havde MEP Ole Christensen (s) også en holdning til – læs mere her.

At Danmark faktisk ligger ok, når det gælder kampen mod arbejdsløsheden, det skrev vi allerede om dagen før – du finder tallene her.

Tirsdag holdt Løkke også åbningstale 700 kilometer nordpå. Vi brugte anledningen til at sammeligne hans tale med Junckers åbningstale - kaldet State of the Union - tre uger før: hvem vil gøre mest på arbejdsmarkedsområdet, og hvad har de af europæiske og sociale visioner? Læs mere her og døm selv.

ONSDAG:

Her var der for alvor gang i Parlamentet med afstemninger på stribe. Vi dækkede to faglige sager – nemlig spørgsmålet om, hvorvidt EU har brug for en genindustrialiseringsstrategi (læs mere her) og om hvad EU vil gøre ved den kaotiske situation i Calais, som også rammer danske chauffører (læs her).

TORSDAG:

Her debatterede parlamentarikerne blandt andet Kommissionens forslag til et åbenhedsregister. Det dækkede vi sidste uge her.

Torsdag samlede vi også op på sidste nyt om Brexit – for både Theresa May og Angela Merkel gør nu den fri bevægelighed og arbejdsmarkedet til slagmark. Læs artiklen her

FREDAG: 

Ja i dag, der går vi og venter på sidste nyt om TTIP-forhandlingernes seneste forhandlinsgrunde, som slutter i USA i dag. Når der kommer lidt information ud i løbet af dagen, så samler vi op. Også på sidste nyt om CETA og TiSA – og vi kan blandt andet love et ganske ægte læk. 

I dag er det også Decent Work Day. Over hele EU og verden for den sags skyld. Læs mere her hos vores Europæiske Faglige Sammenslutning eller hos Ulandssekretariatet, som også markerer dagen med et globalt perspektiv - lige her.

Ugen har også rummet meget mere EU-stof. En polsk abortlov, der nu tages af bordet igen, en præsentation af nye tiltag til at sikre de ydre grænser. Og så et vaskeægte slagsmål i Europa-Parlamentet.  Det er dog lidt uden for vores redaktionelle rammer, så der må du have fat i google.

Vil du til gengæld vide mere om, hvad der er sket gennem hele september i den europæiske fagbevægelse, så læs lige her.

Næste uge er der møder i Europa-Parlamentets udvalg i Bruxelles igen – herunder i Beskæftigelsesudvalget, hvor udstationering er på dagsordenen. Og så er der et rådsmøde i Luxembourg – blandt andet om kræftfremkaldende stoffer, opkvalificering og ungdomsarbejdsløshed. 

Alt det og meget mere kommer vi til at dække. 

God weekend til alle!

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu