Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Hvad skete der i ugen, der gik? Få overblikket fra Bruxelles

Mens det meste af Danmark har været på efterårsferie eller været optaget af pressens mange historier om partibrug af EU-midler, så har der været fuld damp på EU-maskineriet i Bruxelles.
Her får du det hurtige overblik over de vigtigste sager, set fra et fagligt perspektiv.
21. okt. 2016Ugen der gik i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
WHISTLEBLOWER: PRES FOR BEDRE BESKYTTELSE

I denne uge lancerede over 40 faglige organisationer en kampagne for bedre beskyttelse af whistleblowers. Også danske fagforbund er med. Læs mere her.

Samme tema var på dagsordenen, da den socialdemokratiske gruppe holdt konference torsdag. Læs interview med Jeppe Kofod (s) her.

På konferencen slog Kommissionen fast, at den er i arbejdstøjet og at der vil komme initiativer fra den på området til næste år med udgangspunkt i en bred foregående konsultation. 

Om det så bliver egentlig regulering på tværs af sektorer og lande, som ovenstående kampagne presser på for, må tiden vise. Men det vil altså sandsynligvis optræde i Kommissionens arbejdsprogram for næste år.

TREPART: KLART ØNSKE OM INDUSTRIPOLITIK

Arbejdstagernes og arbejdsgivernes europæiske organisationer mødtes i denne uge med lederne fra EU-institutionerne til et europæiske trepartsmøde. Udover en række officielle punkter som Brexit og integration dukkede arbejdsgiverne og arbejdstagerne op med et ønske om en ny industripolitik og flere investeringer. Læs mere her

Du finder også lederen af Det Europæiske Råd Donald Tusks opsamling på mødet her.

PLATFORMSØKONOMI: ER DER BRUG FOR REGULERING?

Platformsøkonomi dukkede også op på dagsordenen i denne uge, da den liberale ALDE-gruppe i parlamentet holdt konference om emnet. Parlamentet har en betænkning på vej om emnet, som også blev behandlet på et Rådsmøde i slutningen af september. 

Spørgsmålet er, hvor langt EU kan og skal gå i reguleringen af denne sektor. Rådet og Kommissionen lægger op til primært at kortlægge sektoren og udveksle erfaringer på tværs af lande, men hvad siger parlamentet? 

Læs mere om platformsøkonomien mange gråzoner og EU lige her

CETA STJAL TOPMØDETS DAGSORDEN

I denne uge var der også topmøde mellem stats- og regeringslederne. Store emner var på bordet. Brexit. Rusland. Migration. Og ja, handel. Her kom CETA-handelsaftalen til at fylde det meste af fredagen. 

Som vi har skrevet mange gange her på fagligt.eu, er handelspolitikken blevet hevet ind fra mørket til centrum af europæisk politik i denne tid. Læs om seneste udvikling i det kaotiske CETA-forløb her.

NÆSTE UGE:

Her præsenterer Kommissionen sit arbejdsprogram for næste år. Det dækker vi på fagligt.eu

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu