Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Ugen der gik i Bruxelles og omegn: Du får alle ugens begivenheder i Bruxelles og omegn kogt ned til et kort overblik

Handelsaftale reddet i overtid, et tyndt arbejdsprogram fra Kommissionen, den fagre nye platformsøkonomi & EU’s ligestilling dårligere end i Afrika.
28. okt. 2016Ugen der gik i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
CETA reddet i overtid

I denne uge var medlemmerne af Europa-Parlamentet draget til samling i Strasbourg. Men ugens vigtigste begivenheder foregik nogle kilometer nordpå, nemlig i den belgiske delstat Vallonien. Her satte den politiske ledelse sig på bagben over handelsaftalen mellem EU og Canada, CETA. 

Efter et langt og ikke helt skønt forløb ser aftalen dog her ved ugens udgang ud til at være reddet. 

Du kan læse om den endelige erklæring, som bringer Belgien med ombord, her.

Og nu vi er inde på handel. Er du interesseret i, hvordan den 15. runde af TTIP-forhandlingerne endte, så er EU i denne uge kommet med sin afrapportering, som du finder her. En TTIP-aftale fortoner sig dog noget ud i fremtiden.

En tynd plan fra Juncker

Ugens andet hovedpunkt var Kommissionens fremlæggelse af sit arbejdsprogram for næste år. Det skete i tirsdags. Der er tale om et program med markant færre tiltag end tidligere år.

Vi lavede et hurtigt overblik over de fagligt interessante elementer her. Så du får det hele samlet på én side.

Og vi bad Bendt Bendtsen og Christel Schaldemose om at give karakterer til programmet - det blev til et to-tal eller fire-tal. 

Den fagre nye platformsøkonomi

Mange danskere brugere i dag app’s eller deleøkonomiske tjenester. Og 60.000 står til at få job i sektoren de kommende år. På den baggrund holdt Akademikerne og HK en stor konference i denne uge. 

Læs vores interview med Akademikernes formand her.

Og læs, hvordan Europa-parlamentariker Ole Christensen mener, man skal skelne mellem platforms- og platugleøkonomi her.

Fredag kom der også en opsigtsvækkende dom fra Storbritannien, som betyder, at UBER ikke længere kan betegne sine chauffører som selvstændige uden arbejdstagerrettigheder. Læs om den her.

Calais’ Jungle lukket

Frankrig ryddede i begyndelsen af ugen slum-byen ved havnebyen Calais i Frankrig. Det kan på sigt føre til, at transportsituationen i området bliver normaliseret. Fremtiden for de mange migranter herunder unge og børn er dog mere usikker. 

Vi skrev om det her.

Ligestilling…et land i Afrika

En ny rapport viser, at ligestillingen i EU-landene halter bagefter lande som Rwanda. Også Danmark falder ned af listen. ”Helt sindssygt”, mener LO.  Du kan læse mere her.

Og apropos ligestilling har Lizette Risgaard nu siddet et år som formand for LO. Tillykke.

Hun gav derfor en række interviews – og talte blandt andet om det europæiske arbejdsmarked. Det dækkede vi her.

Og lad os slutte ugens gennemgang med mere ligestilling: 

Transportkommissær Violete Bulc fremlagde i går en analyse af trafik- og transportsektoren i EU. Ifølge hende ville flere kvinder i en transportbranche, der stadig er domineret af mænd, føre til bedre kørsel og færre ulykker. Læs mere her.

Vi er tilbage i næste uge. Der er hverken Europa-Parlaments- eller Ministerrådsmøder, men til gengæld begynder vi her på siden en spændende interviewserie om et mere socialt Europa.

Så kilk forbi.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu