Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Ugen der gik: Konsekvenserne af det amerikanske valg fyldte i Bruxelles

Ugen i Bruxelles kom til at stå i det amerikanske farver. Ikke mindst konsekvenserne af det amerikanske valg i forhold til handelsrelationerne med EU fyldte meget.

11. nov. 2016Ugen der gik i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Det var ikke kun i USA, at konsekvenserne af valget af Trump fyldte meget i ugen, der gik.

De europæiske topledere var hurtigt ude med en reaktion oven på valget. Læs mere her.

Ikke mindst spørgsmålet om TTIP, handelsaftalen mellem EU og USA, er der med valget af Trump kommet fornyet usikkerhed om. Læs mere her

Spørgsmålet om TTIP var også oppe på mødet mellem EU's handelsministre, som blev afholdt i dag. Her blev, der efterfølgende kun meldt ud, at en endelig afklaring af den videre forhandlingsproces afventer den nye amerikanske administration. Læs konklusionerne fra Rådsmødet her

Ugen bød dog også på andet i EU.

For at blive ved handel, så var CETA, aftalen mellem EU og Canada, på programmet i Europa-Parlamentet. Her efterlyste en række medlemmer at være blevet inddraget mere i den kaotiske slutfase af forhandlingerne, ligesom medlemmer fra flere grupper – herunder den socialdemokratiske – ønsker en afklaring af de juridiske udeståender særligt i forhold til den tvisthåndteringsmekanisme, som aftalen rummer, før de kan nikke endeligt til aftalen. Så der er stadig knaster for den allerede hårdt prøvede aftale.

På handelsområdet lancerede Kommissionen i denne uge også en ny metode til at beregne og tackle, når tredje lande laver dumping på blandt andet stålområdet. Noget den europæiske fagbevægelse længe har kæmpet for. Læs mere her

Men på dagens handelsministermøde blev en ny og styrket indsats fra EU mod handels-dumping igen skudt til hjørne. Læs mere her.

Vi dykker ned i anti-dumping-emnet i næste uge her på siden.

Kommissionen lancerede også sin prognose for væksten i 2017. Det er igen de små væksttal, som kommer ud af regnemaskinerne. Læs mere her.

I denne uge vedtog Frankrig også en ny lov, der skal sikre beskyttelsen af whistleblowers. Det lægger yderligere pres på EU i forhold til at få indført en bedre beskyttelse på europæisk plan. Læs mere her.

Og lad os runde af med arbejdet med en søjle for sociale rettigheder. For i denne uge sattes en uofficiel rekord i ændringsforslag i parlamentets Beskæftigelsesudvalg. Læs hvilken her.
 

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu