Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Ugen der gik i Bruxelles og omegn

Uber, handelsaftaler, kampen mod konkurser. Vi kom vidt omkring i ugen, der gik i Bruxelles og omegn set med faglige øjne.

25. nov. 2016Ugen der gik i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Så er endnu en uge ved at være omme.

En uge, der mest stod i en kommende ny dansk regerings tegn

Men hvilken EU-politik vil den føre? Det gravede vi lidt i her, ligesom vi også dækkede Venstres MEP Morten Løkkegaards Venstre-landsmøde tale, hvor han slog fast, at EU ikke skal blande sig i den danske model – læs mere her.

I denne uge løftede det kommende formandskab Malta også lidt af sløret for planerne for første halvår 2017. Du finder en oversigt med fokus på arbejdsmarkedet her.

CETA-handelsaftalen mellem EU og Canada kom også et skridt videre på vejen til at blive til virkelighed. Læs mere her. Men I næste uge skal handelskommisær Cecilia Malmström I Europa-Parlamentet og debattere aftalen med medlemmerne af blandt andet Beskæftigelsesudvalget. Det dækker vi tirsdag. 

I næste uge kommer en vigtig UBER-sag fra Spanien også for EU-domstolen – læs mere her. UBER fylder en del I EU-systemet – i denne uge kom der også anklager om politisk indblanding I sagsafgørelserne; læs her.

Kommissionen lancerede tirsdag et nyt udspil til, hvordan flere insolvente firmaer kan komme på fode igen – det skal redde nogle af de 1,7 millioner job, som hvert år går tabt, når virksomheder går rabundus. Den europæiske fagbevægelse er positive for forslaget, men mener, at beskyttelsen af arbejdstagerrettighederne er lidt for vage – læs mere her.

I denne uge kørte Transperancy International også kampagne for bedre beskyttelse af whistleblowers. Og I en resolution støttede medlemmerne af Europa-Parlamentet ønsket om bedre beskyttelse samt behovet for lovgivning på området – du finder mere information om det her.

Ugen sluttede med, at Europa-Parlamentet’s formand Martin Schulz i går annoncerede, at han smutter fra Bruxelles for i stedet at stille op ved det næste tyske valg. Det åbner en række magtkrige i Bruxelles. Har det din interesse, kan vi anbefale Politico.eu, som intensivt dækker disse – også de mere beskidte af slagsen.

Det kan dog ikke ødelægge danskernes tiltro til EU-systemet. Over 60% af danskerne synes stadig, at EU-medlemskab er en god ting. Du finder undersøgelsen her.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu