Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Ugen der gik i EU: få overblikket på fem minutter

CETA-aftalen med Canada blev stemt igennem Europa-Parlamentet med stort flertal. En luftfartsstrategi med fokus på social dumping ligeså. Heftig debat om udstationerede ansattes løn- og arbejdsvilkår. Og så set det ud til, at økonomien langsomt er på vej frem i EU-landene.
17. feb. 2017Ugen der gik i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Halooooooo, må vi få jeres opmærksomhed.

Sådan var situationen torsdag i Europa-Parlamentet, da Canadas premierminister Justin Trudeau holdt tale oven på parlamentets godkendelse af CETA-aftalen dagen før.

Trudeau løb med det meste af opmærksomheden – også blandt de, der ellers har været meget kritiske over for CETA-aftalen. Se for eksempel dette sigende foto fra hans besøg.

Hvis vi skal holde os til substansen, så blev CETA stemt igennem med et stort flertal. Alle danske medlemmer af parlamentet på nær tre stemte for. Du får det fulde overblik her.

Nu skal medlemslandene så en for en i sving med ratificeringen af den fulde aftale. Letland begynder allerede om to uger.

Læs også dette interview med Jeppe Kofod, der forklarer, hvorfor han ser CETA som en god aftale.

På ugens samling i parlamentet i Strasbourg blev en betænkning om en ny luftfartstrategi også stemt igennem. Den har Ole Christensen (S) været meget inde over. Ikke mindst de dele af den, som handler om kampen mod social dumping. 

Læs mere her.

Morten Løkkegaard (V) mener dog ikke, at EU skal blande sig i de dele af reguleringen af sektoren, som berører arbejdsmarkedet (læs her ). Dette står dog i kontrast til, hvad den tidligere V-minister på området meldte ud sidste år fra danske side – her blev netop EU-regulering efterspurgt (læs her).

En bedre beskyttelse af whistleblowers blev også behandlet under ugens møde i Strasbourg. Et flertal i parlamentet vil ligefrem have et særligt organ til at håndtere indberetninger fra blandt andet ansatte i EU-institutionerne. Kommissionen begynder allerede i marts en høring, der skal munde ud i initiativer på området. Det skriver vi mere om i næste uge på Fagligt.EU.

Spørgsmålet om udstationerede medarbejderes vilkår blev drøftet i Beskæftigelsesudvalget i går. Det tegner til at blive en sand øst-vest-konflikt. Læs vores dækning her.

Ugens gode nyhed er, at Kommissionens seneste prognose for medlemslandenes økonomi peger på vækst i samtlige lande. Læs prognosen også for dansk økonomi her.

I næste uge er parlamentarikerne hjemme i deres valgkredse eller på studieture. 

Men allerede mndag er der til gengæld ministerrådsmøde. Blandt andet med fokus på servicekortet (læs om kortet) samt udfordringerne med social dumping på vejene - Kommissionen kommer med et udspil til maj (læs mere her). Det følger vi også her på Fagligt.EU.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu