Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Ugen der gik: så ramte den sociale søjle Danmark

Efter at have levet i relativt stilhed ramte Junckers planer om en social søjle i EU endelig Danmark i denne uge. Ikke mindst da beskæftigelseskommissær Thyssen gæstede København og blandt andet mødtes med fagbevægelsen. En anden sensitiv sag fyldte også i ugen, nemlig Kommissionens tanker om et såkaldt servicekort, der får det røde kort af en samlet dansk fagbevægelse.
10. feb. 2017Ugen der gik i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Det plejer at være de danske faglige kræfter, som drager mod Bruxelles, når de danske lønmodtageres interesser i EU skal varetages. 

Men i denne uge var trafikken den modsatte vej, da beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen over to dage gæstede Danmark og blandt andet mødte toppen af dansk fagbevægelse.

Hun sidder med de store sager på arbejdsmarkedet for tiden, såsom revisionen af udstationeringsdirektivet, koordinering af social sikring samt den sociale søjle. 

Læs om hendes besøg her – og hvilke budskaber fagbevægelsen havde til hende.

Under hendes besøg dukkede debatten om mindsteløn igen op. Se blandt andet dette indslag i Deadline.

Thyssen forsikrede gentagne gange under sit besøg, at Kommissionen ikke vil ændre på, at det i Danmark er arbejdsmarkedets parter, som står for løndannelsen.

Hvordan mindstelønnen så faktisk ser ud rundt om i Europa – det kan du få et overblik over her. 

Den sociale søjle fyldte også under kommissærens besøg. Du kan læse et interessant interview om netop den søjle her – dansk top-forsker forudser nemlig, at den kan blive en tynd kop te.

Social sikring over grænser  – altså blandt andet ønsket om indeksering af børnechecken – var også et af emnerne, Thyssen diskuterede i Danmark. Læs Troels Lund Poulsens reaktioner efter mødet med kommissæren her.

Der skete også andet i løbet af ugen af faglig interesse. 

Ikke mindst præsenterede kommissæren for det Indre Marked sit forslag om  et servicekort for virksomheder, som sælger tjenesteydelser på tværs af grænser. Et kort, der møder markant faglig modstand også i Danmark. Under mødet blev kommissæren da også grillet af en fransk socialdemokrat, der langt fra kunne se fidusen i kortet. Læs mere om den ordveksling i parlamentet her.

Lad os slutte ugen med en mere positiv og opbyggelig nyhed: flere EU-borgere kommer i rigtige fuldtidsjobs. Det viser denne nye oversigt.

Næste uge bliver travl. Parlamentet holder samling i Strasbourg og der skal blandt andet stemmes om handelsaftalen med Canada, CETA, luftfartsstrategien samt en betænkning om Det Europæiske Semester. 

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu