Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Ugen der gik i EU og omegn: overblikket på fem minutter

Et topmøde med polske benspænd. Handelsaftaler på vej. Kvindernes kampdag – med langt til ligeløn i EU og i EU's institutioner. En ny aftale mellem arbejdsmarkedets parter i Europa. Og nye afsløringer af industriens rolle på kræftområdet.
10. mar. 2017Ugen der gik i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Stats- og regeringslederne er netop fløjet hjem fra Bruxelles. Fra et topmøde, der nok mest vil blive husket for, at Polen forgæves forsøgte at spænde ben for, at deres landsmand Donald Tusk blev genvalgt som formand for Det Europæiske Råd. 

Kigger man mere på substansen, så vedtog toplederne, at de vil sætte skub under EU's handelsaftaler samt arbejdet med at udvikle det Indre Marked. Læs konklusionerne fra mødet her

Lars Løkke Rasmussen fremhævede efter mødet, at Danmark er et godt eksempel på et land, der på samme tid har fået det bedste ud af det indre Marked og gennem arbejdsmarkedsreformer samtidig undgået høj ungdomsarbejdsløshed. Det bør Sydeuropa ifølge ham kopiere.

Og apropos handel, så holdt Kommissionen i dag møde med organisationer, erhvervssammenslutninger og fagbevægelsen for at give en status på handelsområdet. 

Mens TTIP-aftalen med USA stadig ligger i fryseren – sammen med den såkaldte TiSA-aftale om tjenesteydelser – og afventer nyt fra Trump-administrationen, så er der gang i andre aftaler. Kommissionen regner således med at kunne lukke en aftale med Japan i år, ligesom også Mexico og en række andre lande er interesserede i at få afsluttet deres forhandlinger med EU. 

LO fra Danmark deltog på mødet og spurgte Kommissionen til, hvornår og hvordan den har tænkt sig at evaluere afsnittet om arbejdstagerrettigheder i CETA-aftalen med Canada. En aftale, Kommissionen ser som rollemodel for kommende aftaler.

Onsdag var det kvindernes kampdag. At det ikke går så godt med ligeløn i EU, kan man se her. Det går heller ikke så godt med ligestillingen i EU-systemet – læs mere her. I april kommer Kommissionen efter planen med et udspil på familie-arbejdsliv. Det følger vi tæt på Fagligt.EU i den kommende tid.

Onsdag bød også på et andet topmøde – nemlig mellem arbejdsmarkedets parter i EU. Normalt bliver det tit til en række ukonkrete og løse erklæringer, men denne gang blev mødet brugt til at underskrive en aftale om aktiv aldring. Hvad der gemmer sig bag det begreb, kan du læse mere om her.

I sidste uge skrev vi om, hvordan industrien har spillet en stor rolle i forbindelse med behandlingen af spørgsmålet om kræftfremkaldende stoffer på arbejdspladser
Dette bakkes nu op af en artikel i den franske avis le Monde, der dokumenterer, at stort set samtlige eksperter, som Kommissionen har benyttet sig af, har direkte kontakt til de virksomheder, som reguleringen vil berøre. Læs artiklen i engelsk oversættelse her.

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu