Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Ugen der gik: hurraaaaa nu er der snart fødselsdagsfest!

I weekenden fylder Romtraktaten 60 år. Så der er alle toplederne samlet netop i Rom. Det kommer efter en uge, hvor en række store faglige sager har været på dagsordenen. Du får overblikket her, hvor du også kan læse, hvem det er, som mener, at Sydeuropa bruger alle pengene på kvinder og sprut.

24. mar. 2017Ugen der gik i EU | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Lad os begynde overblikket over denne uge med morgendagens fejring af Romtraktens 60 årsdag.

EU’s stats- og regeringsledere skal vedtage en fælles erklæring om fremtiden for EU. Og det ser ud til, at det er lykkes kommissionsformand Juncker at få koblet erklæringen til ideen om et mere socialt Europa. 

Om en måned præsenterer Kommissionen sit udspil til en søjle for sociale rettigheder og den varmes der op til i erklæringen. Læs mere om det hos Politico her.

De europæiske parter på arbejdsmarkedet retter også blikket mod Rom. De har i dag lavet deres egen erklæring op til topmødet. Her tager de blandt andet afstand for populisme og nationalisme og opfordrer til flere investeringer for at skabe job. Du kan læse erklæringen her.

Med venner som disse...

Men ingen stor rund fødselsdagsfest uden besværlige gæster.

Socialdemokraternes leder i Europa-Parlamentet mener således at det er hans fortjeneste, at den sociale dimension nu fylder på dagsordenen i Rom og EU – læs her.

Og den polske regering truer nok engang med at ødelægge feststemningen, hvis den ikke får sin vilje.

Vil du bruge lørdagen på at spotte statsledere – og paven – på den røde topmøde-løber, så finder du hele programmet her.

Hvad skete der ellers i ugen, der gik?

Bonjour, vi laver lige et selvmål
Vil du arbejde på en fransk byggeplads, så skal du tale flydende fransk. Læs om en ny klausul, som samtidig er et gigantisk selvmål fra fransk side i forhold til revisionen af udstationeringsdirektivet. Du finder vores dækning her.

Borgerlige medlemmer af parlamentet støtter Troels Lund
Jo, måske skal der alligevel ses på indeksering af børnechecken. Sådan lyder det for en række borgerligere medlemmer af Europa-Parlamentet. Det bør få smilet lidt frem hos den danske minister. Læs mere her.

Flere fantastiske Toyotaer måske på vej
Japan og EU regner med at lukke en stor handelsaftale i år. Premierminister Abe var derfor i Bruxelles i denne uge. Læs mere her..

Ugens optur…
Danmark er nr. 1., når det gælder tiden, det tager for arbejdsløse at komme i nyt job. 

Ugens nedtur…
Den hollandske formand for Eurogruppens finansministre, Jeroen Dijsselbloem, skulle til en tysk avis forklare, hvorfor økonomien halter i Sydeuropa. Hans svar: de bruger pengene på sprut og kvinder. 
Det gav ikke lige frem glade miner, da han i denne uge skulle stå skoleret i Europa-Parlamentet.

Hold øje med dette i næste uge…
Beskyttelse af whistleblowers kravler op af dagsordenen i Bruxelles. Og i næste uge er det på programmet, når medlemslandenes justitsministre mødes den 28. og 29. marts.

Og så trykker Theresa May på den store Brexit-knap! 
 

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu