Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

Ny faglige kampagne: EU skal beskytte whistleblowers gennem lovgivning

Det skal være slut med de fine hensigtseklæringer. EU-Kommissionen bør snarest fremlægge forslag til en bedre beskyttelse af whistleblowers gennem lovgivning. Sådan lyder det nu fra over 40 fagforeninger og organisationer i Europa. 

17. okt. 2016Whistleblowers | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Der findes næsten ingen grænser for, hvor mange gange medlemmer af Europa-Parlamentet, europæiske statsledere og kommissærer har hyldet whistleblowers. De modtager rosende ord og priser og omtales i skåltaler som vigtige for vores demokrati.

Når det kommer til konkrete handlinger, som faktisk vil styrke beskyttelsen af dem på EU-niveau, går det dog noget mere sløvt. Ikke mindst når det gælder EU-kommissionen.

Det skal være slut nu.

Derfor lancerer over 40 europæiske fagforeninger og organisationer en fælles kampagne, som skal presse Kommissionen i arbejdstøjet. Der er brug for en omfattende EU-lovgivning på området, lyder hovedbudskabet.

”Der er for tiden momentum, når det gælder beskyttelse af whistleblowers oven på LuxLeaks og de andre skandaler som Panamapapers. Så det er vigtigt, at fagforeninger og organisationer forsætter presset. Vi oplever, at Kommissionen bevæger sig så småt for tiden. Fra at holde sig til, at der ikke er juridisk hjemmel for lovgivning på EU-niveau til nu aktivt at undersøge mulighederne”, siger formanden for EUROCADRES, der er en af de europæiske faglige organisationer, som driver kampagnen.

Beskyttelse skal dække bredt

Omdrejningspunktet for kampagnen er en hjemmeside, hvor organisationer – herunder fagforeninger – kan skrive under. Den findes her.

Kampagnens mål er dels at opnå en lovgivning på EU-niveau og dels at beskyttelsen bliver bred og kommer til at dække alle former for ansatte – også dem, der ikke er fastansatte i virksomheder eller offentlige myndigheder.

”Vi oplever, at for eksempel korruption ofte afdækkes af personer, som ikke er fastansat men for eksempel er konsulenter eller tredjepart på en opgave”, siger Carl Dolan fra Transparency International, der også er en del af kampagnen.

48 organisationer har allerede skrevet under på kampagnens formålserklæring, herunder Dansk Magisterforening og Dansk Psykologforening i Danmark.

Langt fra skåltaler til beskyttelse

At der er behov for EU-lovgivning, det understreger Antione Deltour, som er en af de luxembourgske whistleblowers, der i sommer blev dømt for at have lækket oplysninger om virksomheder, som var involveret i særdeles kreativ skatteplanlægning i landet.

”Der er en et totalt misforhold mellem, at vi whistleblowers på den ene side hyldes blandt andet af EU-parlamentarikere og så at man stadig kan blive dømt rundt om i medlemslandene. Der er nødt til at være en samlet EU-lovgivning, så det står klart for alle, hvad det vil sige, at noget er i den offentlige interesse. Det er for uklart i dag”.

At medlemslandenes lovgivning til beskyttelse af whistleblowers i dag er et kludetæppe, bakkes op af det europæiske journalistforbund EFJ, der også er en del af kampagnen.

Forbundet mener, at det er umuligt for journalister og potentielle whistleblowers at sætte sig ind i de nationale regler og deres gråzoner i dag og dermed umuligt at vurdere, hvad de sætter på spil. Som de øvrige organisationer bag kampagnen afviser EFJ ligeledes, at der ikke skulle være hjemmel i EU-retten til at Kommissionen kommer med forslag til lovgivning. Det er en politisk beslutning, lyder det samlede budskab.

Ministerrådet opfordrer til bedre beskyttelse

Kampagnen sættes i gang kun en uge efter, Ministerådet anbefalede Kommissionen at se på muligheden for at beskytte whistleblowers bedre på EU-niveau. 

Europa-Parlamentets retsudvalg har også en betænkning på vej og en række af de politiske grupper i parlamentet er særdeles aktive på området, ikke mindst den socialdemokratiske og den grønne gruppe.

Torsdag holder den socialdemokratiske gruppe konference om whistleblowers. Den dækker vi her på fagligt.eu

 

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu