Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF og Akademikernes redaktion i Bruxelles hver dag.

LO og FTF: Kommissionens udspil om sociale ydelser er skuffende

Senere i dag fremlægger Kommissionen et udspil til, hvordan sociale ydelser for vandrende arbejdstagere skal koordineres. Det tyder på, at Kommissionen vil frede det danske optjeningsprincip på dagpenge. Til gengæld kommer der ingen indeksering af børnecheck ligesom perioden, man kan tage dagpenge med til udlandet, fordobles. Det får LO og FTF til at kalde udspillet, som det tegner sig, skuffende. Også regeringen og DA har ønsket blandt andet indeksering af børnecheck.
13. dec. 2016TEMA - på vej mod et mere socialt Europa? | Af Sune Knudsen

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Der er ikke store smil hos LO og FTF, efter de to hovedorganisationer har hørt, hvad Kommissionens udspil til koordinering af sociale ydelser for vandrende arbejdstagere tegner til at indeholde.

Se vores gennemgang af det forventede indhold her.

Om udspillets mangel på en indeksering af børnecheck siger LOs formand Lizette Risgaard:

- Danske børnepenge er jo uforholdsmæssigt meget mere værd i fx et østeuropæisk land end i Danmark. Derfor havde vi ønsket en indeksering, der tog hensyn til prisniveauet i det land, hvor børnene bor. For meget høje børnepenge betyder jo også, at den pågældende udenlandske lønmodtager har ”råd til” at acceptere en lavere løn i Danmark, da vedkommende jo ”kompenseres” med meget høje børnepenge. Hermed kommer børnepengene til at virke som social dumping, og det er bestemt ikke hensigtsmæssigt, siger Lizette Risgaard. Hun understreger, at udenlandske lønmodtagere naturligvis skal have samme børnepenge som alle andre, hvis børnene bor i Danmark.

Læs hele LOs reaktion her.

Også FTF er kritiske over for udspillet, som det tegner sig, selvom der også er lyspunkter:

- Jeg glæder mig over, at der i EU-kommissionens udspil lægges op til, at Danmark kan beholde det supplerende beskæftigelseskrav, så man skal have arbejdet mindst tre måneder i Danmark, før man kan få danske dagpenge. Men jeg er meget ærgerlig over, at Kommissionen vil gøre det muligt at medtage danske dagpenge til et andet EU-land i op til seks måneder, når grænsen i dag er på tre måneder. Det er at gå fra ondt til værre, siger formanden for FTF Bente Sorgenfrey.

Læs mere om FTFs reaktion her.

Også Troels Lund Poulsen er kritisk over for udspillet (læs mere her), ligesom DA blandt andet har efterlyst en indeksering af børnepenge (læs deres reaktion her).

 

Fagligt.EU er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.EU drives i et samarbejde mellem LO, FTF og Akademikerne. Redaktionen sidder på

fagbevægelsens fælles kontor i Bruxelles og kan kontaktes på rani@danishunions.eu